Правителството обсъжда и гласува актуализацията на бюджета и още днес той ще бъде внесен в Народното събрание. Това обяви в обичайния си анонс преди началото на заседанието на МС премиерът Кирил Петков. Той изреди вече известните антикризисни мерки, които планира държавата, на стойност 2 милиарда лева.

"Тези мерки за 2 милиарда са безпрецедентни", обобщи Петков.

"Хубавото е, че те не са проинфлационни, дефицитът остава на 4.1. С други думи - не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда", заключи Петков.

"След днешното приемане от МС бюджетът отива към парламента", обеща министър-председателят.

Различен нюанс от досегашния проект на актуализация прозвуча само по повод данъчните облекчения за деца. От думите на министър-председателя се разбра, че те няма да важат за всяко семейство с дете, а само за "младите работещи семейства". Петков изрично подчерта, че мярката е "облекчаване на данъчните плащания на младите работещи семейства, които имат най-големи трудности".

В същото време проектът за актуализация на бюджета от сайта на МФ гласи: "увеличаване размера на данъчните облекчения за деца (от 4 500 лв. на 6 000 лв. годишно) и на данъчното облекчение на деца с увреждания (от 9 000 лв. на 12 000 лв. годишно), както и въвеждане на възможност за авансово ползване (тримесечно) за 2022 г. на двете данъчни облекчения", без да има уговорка, че се отнася само за някои деца.

Останалите параметри са вече известните и от антикризисния пакет на кабинета. Премиерът направи единствено уточнението, че отстъпката от 25 стотинки на литър за бензин и дизел се отнася само за български граждани.

"Даваме възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 стотинки на литър, от което ще се възползва всеки българин с българска регистрация на автомобила. Няма да помагаме на хората, които преминават през България", обясни Петков. 

Електрическата енергия и втечненият газ се освобождават от акциз, а ДДС-ставката на парното - с 9%. Остава и нулевата ставка за хляба, което, по думите на Петков е безпрецедентна мярка.

"Увеличават се пенсиите с 60 лв. плюс 10%, като таванът на пенсиите става 2 000 лв. За последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лв. на 467 лв., което е със 167 лв. покачване, а за последните 12 години преди това, покачването е само със 100 лв.", каза още Петков.