Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на месеца, задачата е от 1 юли да имаме нов бюджет, заяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет днес.

Той информира още, че днес кабинетът ще обсъди нормативните изисквания за Плана за възстановяване, които изискват 22 мерки до края на годината. Трябва всяко едно министерство да бъде запознато и да имаме стройна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС, да дойдат на време с правилните реформи, каза Петков.

Това, че имаме дерогация за руския петрол до края на 2024 г., днес трябва да се финализира в Брюксел. Ние сме реално единствената държава, която има тази дерогация, въпреки че има пристанище. Това дава възможност за нашата рафинерия да смени част от инсталациите си, а през това време да не ни се покачва и цената на горивото, което мисля, че и за транспортния сектор беше от особено голяма важност, коментира още премиерът. 

Той обяви, че днес в оперативно заседание ще има доклад от вицепремиера Калина Константинова, която да даде точна информация как се движи преместването на украинските граждани на различните етапи. 

Междувременно депутатите решиха в началото на днешното пленарното заседание парламентът да изслуша утре вицепремиера Калина Константинова относно решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна. Предложението беше на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Изслушването на вицепремиера ще бъде втора точка в четвъртък. 

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им, и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова.

Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.