Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков очаква президентът да им връчи мандат за съставяне на правителство още тази седмица. След края на консултациите при държавния глава Петков обяви, че в бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери, а Министерството на икономиката ще бъде разделено на две нови министерства - едното от тях ще е на растежа и иновациите, а другото ще отговаря за държавните предприятия.

Разпределението на министерствата ще е близко до квотното разпределение на депутатите на отделните формации, обясни още Кирил Петков, но отказа да посочи това разпределение, с уговорката, че изчакват произнасянето на останалите партии.

"До утре следобед ще е ясно това разпределение, защото всяка партия трябва да има време за вътрешна дискусия. Към момента очакваме четирима вицепремиери, две нови министерства - на иновациите и растежа, и на държавните предприятия, но искаме да дадем свободата на останалите формации да се произнесат", каза Петков.

По думите му е важно функционално как да се разпределят нещата, а не партийно. Така че да има максимално работещи структури.

"Ако имаме одобрение от коалиционните ни партньори, няма да бавим и ден", обясни още Кирил Петков. По думите му около десет процента от обсъжданите на експертно ниво теми не са изгледани и ще се прави анализ.

"Политиката ни спрямо Северна Македония не е червена линия", категоричен беше Петков.

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство.

Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от гражданите по време на изборите. Това каза Радев на консултациите с представителите на ПГ "Продължаваме Промяната".

Президентът Радев припомни, че тази година бяха проведени три избора за Народно събрание и в резултат от тях връчва първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи.

Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато, каза Радев.

Той заяви, че двете служебни правителства, които назначи, са стабилизирали страната, показали са ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създали са добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

Румен Радев увери,че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия.

Той каза още на представителите на "Продължаваме Промяната", че за гражданите е важно да знаят техните приоритети и готовност за формиране на ефективна управленска коалиция.

Снимка: БТА

На базата на дискусията успяхме да направим коалиционен документ, който завърши снощи и беше изпратен до коалиционните ни партньори. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната"/ПП/ Кирил Петков.

Снимка: БТА

Разговорите продължават, днес и утре очакваме коалиционните ни партньори да върнат обратно своите коментари по документа, който получиха снощи, и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова, конструирана коалиция за управление, каза Петков.

Снимка: БТА

Днес президентът разговаря на "Дондуков" 2 последователно с представителите на парламентарните групи на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България".

На 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".