НАП не е установила несъответствия между доходите и разходите на Бойко Рашков.  Пред "Тоест" министър Рашков за първи път съобщи за приключилата проверка на НАП на неговите доходи и имущество.

По отношение на проверката спрямо мен нямам никакви притеснения. Вчера ми беше връчен констативен акт от Националната агенция по приходите - казвам това за първи път пред Вашата медия - и след извършената служебна проверка на моето имущество и това на семейството ми, както и на доходите, които съм получил, не е установено, подчертавам дебело, не е установено никакво несъответствие между моите доходи и моето имущество. Струва ми се, че това трябва да се каже високо, за да се парират всички обиди, клевети и нападки срещу мен и семейството ми, заявява Рашков. Той коментира и прокурорската проверка по този повод така: "На първо място, искам да кажа, че ни най-малко не се учудвам от това, че прокуратурата като придатък на бившата власт извършва подобни слугински действия". 

Рашков заявява още, че в служебното правителство 30% от министрите са хабилитирани лица със съответна научна степен, в това число и той. "Пожелавам на следващото правителство - каквото и да е то, редовно или служебно - да има подобен състав. Защото само с високообразовани хора могат да се извършат промените, в името на които бе създадена и новата партия на нашите бивши колеги Кирил Петков и Асен Василев", заявява Бойко Рашков.

"През тези 5-6 месеца като вицепремиер и вътрешен министър аз не съм се чувствал по никакъв начин зависим от президента Радев, казвам го с чиста съвест. Той нито веднъж не е упражнил каквото и да е влияние върху мен при вземането на конкретни решения. Затова не приемам мнения за каквато и да е форма на зависимост, защото президентът много добре балансира в сложната обстановка, в която бе принудено да работи служебното правителство, и няма пример, който да ми дава основание да се съглася, че министрите сме работили под прякото командване на държавния глава - нарочно използвам този израз, с който се спекулираше", заявява още Рашков.

Според него има страх и за това, че в даден момент ще се потърси отговорност - със или без Гешев, или въпреки Гешев - в един по-кратък или по-дълъг период. Той увери, че МВР подготвя материали до ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. "За съжаление, нашата прокуратура не е проявила никакъв интерес да ги придвижва. Става дума за случаи, в които са ангажирани бившите управляващи, тоест прокуратурата играе роля на задържаща институция на тези материали и те не могат да влязат в съдебната зала. Или пък ако се предприемат някакви действия, те са толкова бавни, че проверките и разследванията ще приключат след години, когато ще е изтекла и тяхната давност. Възможността, която се дава на МВР, да кореспондира директно с Европейската прокуратура, е изключително показателен знак за оценката, която европейската институция дава на българската прокуратура", заявява Рашков.