След дълги дебати, словесни престрелки и ожесточени скандали, продължили два дни, парламентът все пак прие промените в Закона за НСО и отнеха охраната на главния прокурор Иван Гешев.

Същевременно депутатите от ГЕРБ обвиниха председателя на парламента Ива Митева, че два пъти си променяла мнението, а тя им посочи, че могат да се оплачат от решението ѝ да бъдат приети поправките в Закона за НСО пред КС.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" пък нарече народните представители от ГЕРБ мафиотска структура и предвиди, че в следващия парламент ще има редовно правителство без тях. За това изказване Десислава Атанасова поиска от Митева да го отстрани от пленарната зала. 

От своя страна председателят на НС направи забележка на Йорданов, но заяви, че според правилника няма правомощия да го отстрани от заседанието. 

След споровете депутатите продължиха с парламентарен контрол, изслушаха служебният премиер Стефан Янев и няколко министри.

"Предложих процедура за връщането на гласуването по двата законопроекта. Тук, в пленарна зала, чух, че правилникът не е бил нарушен и че решенията, които са били взети, са валидни. Председателят на НС не е прекратил заседанието, след като е установил кворум. Продължил е заседанията и по искане на Мая Манолова е направена проверка на кворума преди прегласуване на законопроекта. Установява се наличие на кворум - 125 присъстващи. Веднага след това е проведено гласуване, при което "за" са гласували 102 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители", категорична бе председателката на Народното събрание.

Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и законите не са приети. Сега твърдите точно обратното. Съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право, скочи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова а Митева ѝ отговори, че може да оспори решението ѝ пред КС.

Знам, че сте добър юрист и много добре осъзнавате какво правите, но искате да угодите и под натиск на председателя на групата ви променяте мнението си, обърна се към Митева Александър Ненков от ГЕРБ. Представете си какво ще се случи, когато минем на второто гласуване на бюджета, предупреди той.

"Не се правя на пророк, но все си мисля, че в следващия парламент ще има редовно правителство и в него няма да участва ГЕРБ. И сега, понеже казахте, че някой обижда партии, а нямаше такова нещо. Сега ще има, аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че те са мафиотска структура", заяви Тошко Йорданов от трибуната в пленарна зала. За това Ива Митева му направи забележка.

От ГЕРБ отговориха мигновено и поискаха председателят на НС да отстрани от заседанието Йорданов. 

Малко по-рано - преди пленарното заседание, председателят на НС Ива Митева свика Председателски съвет заради промените в Закона за НСО, които вчера предизвикаха бурни спорове в парламента.

Парламентарните групи отново не постигнаха съгласие за това дали са приети промените в Закона за НСО, стана ясно след извънредното заседание на Председателския съвет.

В четвъртък депутатите вкараха на първо четене закона за НСО, но в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не. Спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума. Според Ива Митева гласуването на поправките в закона вчера е било нелегитимно и цялата работа на депутатите от четвъртък се е обезсмислила. 

В началото на заседанието Ива Митева предложи да включат гласуването на законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана в днешния дневен ред, което породи нов скандал и депутатите излязоха в 30-минутна почивка.

"След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника, гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума. Според мен всички гласувания са нищожни. Предлагам в днешния дневен ред да се включи като точка", заяви тя в началото на заседанието на Народното събрание.

Няма основание точката да се гледа отново. Вие не бяхте в пленарната зала. Вчера беше извършено гласуване и двата законопроекта не бяха приети дори на прегласуване, скочи с обратна позиция Десислава Атанасова от ГЕРБ. Всички се опитвате да пренапишете и правилника, и нови правила в конституцията, обърна се тя към мнозинството. И възрази председателят да прави подобно предложение и напомни, че тя е първа сред равни.

Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите.

Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха, попита Димитър Главчев /ГЕРБ-СДС/.

Хамид Хамид /ДПС/ предложи законопроектите да бъдат включени за ново обсъждане и гласуване в сряда.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация.

Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация, заяви Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ! Ние идваме"/, който е и вносител на един от проектите.

Думата взе председателят на ПГ на "Има такъв народ".

"В нашата група сме свободни хора и си говорим като такива, като равни хора. А не като лицемери, каквито сте в ГЕРБ, БСП и така нататък. Днес дебатираме по тази тема, защото вчера Росица Кирова показа тотална некадърност и некомпетентност. Вследствие на което вкара Народното събрание в този топик. Сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Радомир Чолаков от ГЕРБ контраатакува:

"Струва ми се, че преди да гласуваме каквото и да било, трябва да прегледаме още веднъж правилника за организацията на Народното събрание, защото на мен ми е неудобно и намирам за абсолютен скандал този парламент да не може да разбере как се гласува и какви са процедурните правила. Аз не вярвам в историята на българския парламентаризъм да има такава ситуация. Не знам, не ви ли е неудобно, че ние тълкуваме как работи НС. Всичко това се дължи на вашата некадърност. На некадърността на малцинството. Не виждате ли, че всичко, до което се докосвате, не става. Колко пъти трябва да видите, че каквото пипнете, се проваля? И това започна с изборния ви кодекс в предишния парламент. И ви предупредихме - не можете!"

"Споменахте ме няколко пъти, затова взимам думата. Да, напуснах трибуната, защото отидох до кабинета на госпожа Ива Митева и опитах да се свържа с нея. Аз дадох почивка. Това е причината, поради която обявих законопроектите за неприети. Аз знам каква е практиката и се опитах да се придържам към нея. Ако това е грях, аз съм сгрешила. Но смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултата, който сте си наумили, при условие, че нямате необходимото мнозинство. Защото това опорочава всичко, смисълът на това да сме тук, да сме различни и да мислим различно", каза и Кирова.

Татяна Дончева /"Изправи се БГ! Ние идваме"/ предложи на Ива Митева, ако смята, че са приети законопроектите вчера, да подпише проектите като приети и да ги пусне на второ четене. Подпишете вие вчерашното решение, както намерите за добре и както ви диктува съвестта и професионалните познания, коментира Дончева. Няма нужда да извиваме ръцете на залата да гласува за десети път, допълни тя. И кажете, че е привилегия главният прокурор да бъде с охрана, защото пък аз приемам, че главният прокурор няма да се казва само Иван Гешев, няма да бъде пожизнено и до края на света Иван Гешев, и че, като трябва да отстраним Иван Гешев, ще го отстраним, но няма да оставим главният прокурор на държавата без охрана, защото някой е тръгнал нанякъде и той не знае накъде, отбеляза Дончева.

Принципният въпрос е приемаме ли, че има кворум, когато в залата има хора, независимо, че не участват в гласуването, коментира тя. Или прилагате правилника, както се разбрахме в 45-ото и 46-ото Народно събрание, че законът ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61 гласа. Като сме казали така, да караме така, ако ще възстановяваме парламентаризма, ако няма да го възстановяваме, ще си караме, както си е прието и с 61 гласа ще ги приемаме, допълни Дончева.

 

Не стигнем ли до разумна актуализация на бюджета, ни чакат тежки месеци. И отговорността, която всички се опитвате да прехвърляте един на друг, ще бъде на всички ни. Най-вече на институцията Народно събрание. Сриването на институцията Народно събрание трябва да спре. И това зависи от всички нас. Ако сме отговорни, ако държим на клетвите, които полагаме в тази зала, мислете. 4 дни. Мисъл, разум и действие - за стабилност на България и за спокойствие на българския народ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Анализите показват, че вдигането на пенсиите с 12,5 на сто, което предлагаме, ще покриe инфлацията, породена от поскъпването на енергоносителите, каза в парламента премиерът Стефан Янев. Очакваме тази инфлация да е три или малко над три процента. Ако се абстрахираме от цените на енергията, кривата на инфлацията ще е под един процент, добави той и обясни, че в момента българската икономика се развива добре. 

Той заяви, че е готов да извини на медиците, които са се засегнали от думите му за саможертвата вчера, но беше категоричен, че не се извинява на Костадин Ангелов, който го обвини от парламентарната трибуна, че се е подиграл с българските лекари, загубили живота си на първа линия.

Правителството има готовност да удължи до края на годината най-мащабната мярка за запазване на заетостта - "60 на 40", каза министър Донев. С актуализацията на бюджета ще бъдат осигурени 430 милиона лева, от които 30 милиона лева са за авиосектора, а 400 милиона лева за подпомагане на бизнеса за запазване на заетостта, включително на работниците и служителите, наети от самоосигуряващи се. Очаква се по мярката до края на годината да бъде запазена заетостта за около 80 000 души средномесечно.