В следващия парламент ще има редовно правителство без участието на ГЕРБ. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Не се правя на пророк, но все си мисля, че в следващия парламент ще има редовно правителство и в него няма да участва ГЕРБ. И сега, понеже казахте, че някой обижда партии, а нямаше такова нещо. Сега ще има, аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че те са мафиотска структура", подчерта Йорданов.

За това изказване Ива Митева му направи забележка, а то провокира депутатите от ГЕРБ мигновено да реагират и дори настояха той да бъде отстранен от заседанието. 

"Това е безсилие. Когато си безсилен, когато си несъстоятелен, започваш с обидните квалификации. Госпожо председател, съчувствам ви, не позволявайте на хора, облечени с тениски, дошли тук все едно са на фитнес, да дават квалификации на нашата партия. Защото нито сме мафиоти, нито мутри, нито каквото и да било. Не знам какво толкова ви е смешно, хората ще ви накажат на следващите избори", отвърна Александър Иванов от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова заяви, че след като Тошко Йорданов е партиен шеф на Ива Митева, не означава, че трябва да му разрешава да обижда отделни парламентарни групи.

"Г-н Тошко, зад тази партия стоят над 600 хил. български граждани. Искате ли тези 600 хил. граждани да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията? Това ли искате?", попита Атанасова.

Тя заяви, че зад всяка парламентарна група стоят български граждани, които са я избрали чрез доверието и вота си. Според нея стилът на поведение на Йорданов е опасен.

"Не само да направите забележка на г-н Йорданов, а да го накажете с отстраняване от пленарната зала", призова още Десислава Атанасова.

На това Ива Митева ѝ отвърна, че Тошко Йорданов не ѝ е шеф, защото тя не е част от парламентарната група на "Има такъв народ", както и обясни, че в правилника на парламента за изказването на Йорданов мярката е забележка и тя не може да го отстрани от пленарната зала. 

"Сега продължаваме да правим циркове. И аз съм емоционален, и аз излязох извън нервите си. Какво правите, бе, господа? Упражнявате си мъжкото самочувствие върху един топ юрист ли, бе? Това ли правите", коментира Филип Станев от "Има такъв народ".

След дълги спорове и дебати Ива Митева обяви, че поправките в Закона за НСО са приети, а заседанието продължава с парламентарен контрол.