Готов съм да се извиня на медиците, които са се почувствали засегнати от думите ми, но не и на Костадин Ангелов. Това заяви служебният премиер Стефан Янев относно изказването си в парламента, че лекарите трябва да са жертвоготовни. Въпросът беше повдигнат именно от депутата и бивш здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Вчера господин Янев каза, че българските лекари трябва да са жертвоготовни, като се позова на Хипократовата клетва, но в нея пише други неща. Използвам възможността да помоля да дадете думата на премиера, за да се извини на българските лекари, които обиди, подигра се с тях и ги нарече да са жертва на политиката", каза Ангелов от парламентарната трибуна. 

В отговор Стефан Янев обясни, че е готов да се извини на медиците, но не и на депутата от ГЕРБ. 

"Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата "война", вкарана от него във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната термнология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата "война", каза служебният премиер и добави:

'Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива. Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че моите думи, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати. Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисти и се борят за човешкия живот - "Дълбока благодарност!". Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам война, ако мислите, че моите думи са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам.", категоричен беше Янев. 

Ден по-рано от БЛС изпратиха официално становище, в което поискаха извинение от служебния министър-председател за думите му: "Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва".

Не бъркайте армията с медицината. В Хипократовата клетва не става дума за саможертва от медиците. Нито един лидер по цял свят не си е позволил подобно изказване, отбелязаха лекарите в писмото си.