Все още не сме видели изготвен вариант за цялостни промени в Конституцията. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в Бургас темата за промените, които трябва да се направят в Конституцията.

"Задавате ми много труден въпрос, тъй като ние чакаме все още предложението. Досега цялостен текст за промяна в Конституцията не сме видели. Има отделни предложения, които се сменят на всеки половин час, така че сме в очакване", каза Йотова.

Преди дни съпредседателят на "Продължаване промяната - Демократична България" Кирил Петков съобщи, че проектът за конституционни промени е на финален етап и ще бъде готов до 10 дни.

Попитана как трябва да се промени процедурата за избор на главен прокурор Илияна Йотова заяви: "Позволете ми да оставя това на независимата съдебна власт. Член 8 от Конституцията много точно го регламентира".

Днес Илияна Йотова откри в Бургас първата Международна младежка конференция "Спасяването на българските евреи - възможен модел на поведение за младите хора днес". Форумът, който е под патронажа на вицепрезидента, е част от тридневния Международен младежки литературен фестивал "Приятелството - смисъл и спасение", организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". В конференцията участват 30 млади автори от девет държави, включително България.

"С фестивала и с тази конференция вие правите най-ценното, но и най-смисленото. Градите тухла по тухла така необходимия ни днес мост от миналото към бъдещето. Ако го няма него, ако не е достатъчно стабилен, няма как да градим нашето утре. Защото без памет няма бъдеще и това е вечната и за съжаление забравена от много поколения истина." С тези думи вицепрезидентът откри форума.

"Това е едно от значимите събития в целия календар, с който през тази година отбелязваме годишнината от спасяването на българските евреи, с която ние, българите, сме особено горди", допълни Йотова.

"Трябва да въставаме срещу всички, които се опитват да преиначават или още по-лошо - да зачеркват миналото. Историята не се пише с молив и затова не може лесно да се изтрие с гумичка. Историята е такава, каквато е", каза още вицепрезидентът

Вицепрезидентът оцени високо възможността младите хора участници във фестивала да създават контакти и приятелства. Без истински приятели и рамо, на което човек да се опре, се живее по-трудно, допълни тя.

Илияна Йотова изрази и възхищението си от фокуса на дейността на център "Алеф" - децата и тяхното мислене извън всякакви стереотипи. "Интересно е да чуя вашия прочит за събития отпреди 80 години, как ги проектирате към днешна дата и как ги проектирате в бъдещето."