БСП няма да участва в кабинет с ГЕРБ и напуска преговорите с Мария Габриел, обяви изненадващо Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро. Партията няма да провежда вътрешнопартийно допитване дали социалистите искат да управляват в кабинета "Габриел".

Само няколко часа по-рано, преди брифинга на главния прокурор Иван Гешев и последвалото изявление на заместника му Борислав Сарафов, соцлидерката увери Мария Габриел, че ще получи решението на БСП утре, след като се проведе пленум и вътрешнопартийно допитване. След заседанието на Изпълнителното бюро на социалистите настъпи обрат в готовността им да участват в управлението.

"Взехме решение в ИБ - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат, нито за участие, нито за подкрепа, хаосът и лицемерието не може да продължава. Нека да си финализират този разговор и да си направят правителство, каза тя по адрес на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като напомни, че между тях няма различия. "Правителство на ГЕРБ, без ГЕРБ, с експерти, без - ние се оттегляме", каза лидерката на БСП.

"Очаквахме днес някаква яснота, не я получихме", отговори тя на въпрос каква е причината. И изреди, че след срещата с БСП Мария Габриел заявила пред ИТН, че ще държи на бюджетен дефицит от 3%. Нинова изрази недоволство, че малко преди това тя е предложила този дефицит да бъде 4,5%, а в следващата среща вече са обсъждани други параметри. Като друг повод да се оттеглят от разговорите за кабинет лидерката на социалистите изтъкна въпроса за оръжията за Украйна и Истанбулската конвенция, където също имали разминаване с Мария Габриел и ГЕРБ.

Нинова изрази недоволство, че на горещия за БСП въпрос за оръжието за Киев, Мария Габриел й е отговорила, че всяка партия си има своите претенции и различия, но правителството ще прави каквото трябва. Според Нинова това означавало, че ще изнася оръжия за Украйна, поради което го обяви за "абсолютно задкулисие".

"Ние резервна гума или резервен пръст на парламента на бутоните няма да бъдем, защото сме БСП", повтори лидерката на БСП. 

"Още един опит за завоалиране на проблема и за измама" тя видя в отговора на Мария Габриел по отношение на намеренията за Истанбулската конвенция, за която Нинова получи уверението, че няма да стане причина за промяна в Конституцията.

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем стабилност и сигурност на държавата. Цял месец и половина ги чакаме. Днес не получихме ясна представа какво правителство, с какви задачи, само срокът беше ясен - една година. Ето защо взехме решение да прекратим разговорите с ГЕРБ за първия мандат - нито за участие, нито за подкрепа. Хаосът и лицемерието не могат да продължават", заяви пред медиите лидерката на БСП.

"Винаги сме мислели, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но Борисов извади партиен кандидат, който излезе със свои задачи и приоритети, което беше грешка", добави тя.

"Трябваше днес да ни се заяви, трябва да сме наясно какво да питаме. Какво да питаме партията?", оправда тя отказа от кабинет и от вътрешнопартийно допитване.

Корнелия Нинова се зарече, че решението на БСП нямало нищо общо със скандала, който се разрази в прокуратурата с изявлението на Иван Гешев, в което бе обвинен лично Бойко Борисов с даване на указания за неговото отстраняване.

Нинова отказа да навлезе в детйали и да коментира твърденията на главния прокурор, заместника му и взаимните обвинения между магистратите, а и на самия Гешев - по адрес на политиците от ГЕРБ и ДПС.

"Оставката на Гешев за нас стои от години, съдебна реформа също трябва да се направи, но отново казвам: г-жа Габриел е политическо лице, вече като кандидат за министър-председател. Изявлението ѝ означава политическа намеса в независимата съдебна система. Не е нейна работа или наша да се месим в това. Политическата позиция на БСП е, че трябва дълбока съдебна реформа и оставка на Гешев", заяви Нинова.

По адрес на самия главен прокурор, който днес накъса листа с оставката си публично, заяви, че ще довърши мандата си и че трябва да се разчисти "политическият боклук" соцлидерката каза: "Ще повярвам, че е искрен и е така, ако уплътни думите си с реални действия от утре".

"Прокуратурата да си се оправя, има ВСС, не е наша работа", заключи Корнелия Нинова по повод труса в държавното обвинение и призивите за оставки във ВСС.