Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел. Тя вече заяви, че правителството няма да е коалиционно, а ще предложи експертен кабинет с ясни приоритети и хоризонт на работа от една година. Повтори го и пред държавния глава на "Дондуков" 2, след като получи мандата. 

"Очаквам в рамките на седмица, както е по конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет", заяви президента Румен Радев при връчването на мандата.

"Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този мандат България да има стабилно, работещо правителство", каза Габриел. "Затова моята цел е експертно правителство с ясни приоритети, които ще доведат до благополучието на България", добави тя, след като получи мандата. 

Номинираната за премиер изрази увереност, че ще работи за авторитета на България пред света и в основата на всичко това ще стои ангажиментът към хората и родината.

"Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и да излъчим работещо правителство. Че ще работим за авторитета на България в Европа и света и ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти. И, разбира се, в сърцето на всичко това, ще стои ангажиментът към хората и към родината", каза еврокомисарката.

Снимка: Булфото

Мария Габриел поясни пред президента, че вече е провела срещи с политическите сили за правителство и предстои през тази седмица да уточнят вече детайлите. 

"Имах възможност да вече разговарям с парламентарните сили, тези приоритети да бъдат очертани в много повече детайли. Бяха казани много ясни цели, които са споделени. Този срок, определен от Конституцията, ще използвам и за това", каза номинираната за премиер, повдигайки завесата за действията й през следващите седем дни. Тя има точно толкова дни, за да подготви структура и състав на Министерския съвет, както повелява Конституцията.

Снимка: Булфото

"Осъзнавате, че ви очакват доста препятствия по този път, желая ви успех", отвърна Румен Радев.

Мария Габриел благодари на президента, че и самият той, и президентската институция са "гаранция за спазването на върховния закон на България, Конституцията". А на вицепрезидента Илияна Йотова, беше евродепутат преди да заеме поста, каза, че през последните дни си е мислила за нейния път, защото "когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции". 

Връчването на първия мандат идва месец и половина след парламентарните избори на 2 април и след като държавният глава даде още малко време на партиите да проведат консултациите помежду си.

Само няколко часа преди церемонията по получаването на мандата кандидатът за премиер от ГЕРБ проведе заедно с лидера на партията Бойко Борисов втори поред срещи за формиране на правителство - с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН. Нито една от трите формации не заяви публично и категорично участие в такъв кабинет, но прозвуча одобрение за експертната му формула и приоритетите на Мария Габриел.

Снимка: Булфото

От ДПС изразиха най-висока степен на готовност, като изтъкнаха, че разполагат с подготвени експерти във всички сфери. От БСП поставиха като "червена линия" евентуално изпращане на оръжия за Украйна и настояха дефицитът да бъде поне около 4-4,5% за да не бъдат орязани социални плащания. От ИТН пък визираха именно визията на БСП за повече харчове и изразиха опасения, че няма как да дадат безусловна подкрепа за финансов министър "с широки пръсти" и правителство, което ще харчи прекомерно.

Всички си оставиха отворена врата за участие във властта, а дали това ще бъде окончателно договорено, предстои да стане ясно през следващите седем дни. Това е конституционният срок, през който получилият мандата, в случая ГЕРБ-СДС и Мария Габриел, трябва да проведат финалните политически совалки и да уточнят състава на кабинета, за да върнат следващата седмица на президента папката с изпълнен мандат и със списъка от министрите.

През това време БСП ще свиква пленума си още утре, за да организира вътрешнопартийно допитване дали да се включи в експертен кабинет с премиер Мария Габриел. Отново във вторник от ПП и ДБ планираха да питат партийните си органи дали да се включат в такова управление, но лидерът на ГЕРБ обяви протакането на тяхното решение като обида. Така с тях в понеделник не беше проведена втора среща в парламента. Никакви разговори не се състояха с "Възраждане", между чиито приоритети и тези на ГЕРБ-СДС няма допирни точки.

Снимка: Булфото