Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел. Еврокомисарката я е подала преди да получи управленския мандат от президента. Това става ясно от официално съобщение на председателката на Европейската комисия. Преди връчването на мандата Габриел си взе само неплатен отпуск. 

"Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство, се посочва в изявление на Фон дер Лайен. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите", се посочва в съобщението на Фон дер Лайен.

"Приех нейната оставка. Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната работа като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На тази длъжност тя има голям принос за напредъка по задачите на ЕК в тази област. Благодарна съм на комисаря Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации "Хоризонт Европа", за силната подкрепа за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния й ангажимент към Европейската година на младежта", пише още шефката на ЕК, цитирана от БТА.

"Бих искала да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колежа на комисарите. Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм убедена, че нейният европейски опит в ЕК ще бъде използван добре за страната", допълва Фон дер Лайен.

Тя уточнява, че заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас ще поемат отговорностите на Габриел от днес. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас - за образованието, културата и младежта.

Миналата седмица ЕК съобщи, че Габриел излиза в неплатен отпуск. Говорител на комисията тогава уточни, че процедурата при освобождаване на поста предвижда правителството да направи предложение за нов еврокомисар.

Минути преди новината за оставката на българския еврокомисар, която след две поредни срещи с БСП, ДПС и ИТН получи управленския мандат и увери президента, че правителството ще бъде стабилно, работещо и експертно, Корнелия Нинова изненадващо отказа да участва в експертен кабинет с премиер Мария Габриел и прекрати преговорите. Това стана въпреки че профилът на правителство, съставено от експерти, а не от партийци, бе поискано именно от лидерката на БСП.

Когато държава от ЕС предложи еврокомисар, кандидатът полага изпит пред поне една комисия на Европейския парламент. Ако парламентарната комисия изрази одобрение, предложението се гласува в пленарната зала и след това подлежи на утвърждаване от Съвета на ЕС.

Габриел бе назначена за еврокомисар за пръв път през 2017 г., след като няколко месеца по-рано Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия преди края на мандата си като заместник-председател на институцията.