Депутатът Трифонов може би не разбра какво му направиха, но той ще носи цялата отговорност за следващите избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с актива на ГЕРБ. 

"От практиката знам, че когато една партия се заеме първо с избирателния кодекс, никога няма успех за тях", отбеляза Борисов.

Според него новите изборни правила няма да позволят нормално провеждане на следващите избори.

"Депутатът Трифонов може би не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони. Но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура. Нека ги приемат предложенията, гласувайте с 200 и се смейте за това, което ще причинят на държавата", обърна се Борисов към членове на партията.

"Защо настояваха толкова бързо да върнем мандата? Ние вчера в 07:30 правихме изпълнителна комисия, за да го върнем в 09:30 и президентът да използва деня да даде мандата на втората партия. Тя да ни обяви 1 месец след изборите кой ще е премиер и кои ще са министрите. Вече 1 месец след изборите не знаем какво ще правят. Хвърлиха се да правят комисии", заяви Борисов.

Преди това той коментира Мая Манолова, която вчера като председател на комисията по ревизия нахлу в "Булгартрансгаз" и поиска цялата документация по "Балкански поток".

"Тя трябва да прави шоу. Тя трябва да говори ежедневно, ежеминутно, тази истерия да продължава. Да изпратят писмо до съответните агенции за това, което искат. Ще им ги сложат в папки, ще ги закарат в парламента под опис. Такива работи - дай ми флашката. Такива работи няма! Писмено! Ние сме правова държава, всичко ще им дадем. Не искаме оставка", заяви Бойко Борисов.

Премиерът в оставка се обърна и към актива на ГЕРБ.

Искам да направите това, което софиянци очакват от нас, каза Борисов. Той поиска от тях да му представят идеите си за дигитална столица. Пред тях той изтъкна, че са направили много - метрото, булеварди, тангенти, но сега иска София да стане модерен град.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова "час по-скоро да се приеме час по-скоро Плана за възстановяване". В отговор Борисов заяви: Те от План за възстановяване не се интересуват".

"Направихме много - тангенти,булеварди, кръгови, мостове, шадраван, дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ "Люлин". Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри", каза Борисов за плановете за развитие на ГЕРБ.

"Направихме детски градини, училища, паркове, но софиянци винаги искат още. Сега всеки е с телефон и може с него да си купи билет, да си плати данъците. Сега е време да превърнем София в модерен и дигитален град. Това искам от вас - да го направите и затова искам да кажете какво е направено в тази сфера и какво ще правите", каза Борисов.

Георги Георгиев адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни: "Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим".

Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа.

"82 000 са регистрирани потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици", уточни той и каза, че може да се избере и най-бързия маршрут и се вижда кога в реално време има забавяне и хората не трябва да чакат по спирките.

"Това е промяна, която се случва всеки ден в София и е важно да се знае. До края на годината ще има и модел на пътуване за време и електронно таксуване", каза Георгиев.