Премиерът в оставка Бойко Борисов призова втората по числедност парламентарна група "Има такъв народ" да състави правителство на фона на очакваното отхвърляне на проектокабинета на ГЕРБ. Пред журналисти на излизане от болница "Софиямед", където претърпя операция, той направи коментар на политическата ситуция след изборите.

Борисов отказа да прогнозира дали Слави Трифонов ще успее да състави кабинет, но подчерта, че ако "те не направят със 165 депутати, а започнат да шикалкавят, значи са бъзливци. Значи не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен да се бие вместо тях".

На въпрос "Вие в тази биткa ще влизате ли", Борисов отговори: "Естествено". Попитан отново "В президентската?", той допълни само: "Като отиде служебното правитество там".

Коментарът стана повод за тълкувания, според които премиерът в оставка е готов да се включи в президентската битка. Това наложи по-късно той да ги опровергае с пост във Фейсбук:

"Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!".

На брифинга пред болницата Борисов коментира персонално и лидера на "Демократична България" Христо Иванов, като го нарече "Ицо":

"Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила. Аз не съм четвъртият, или петият, или шестият, защото Ицо е предпоследен в Бургас, но ние ще го подкрепим за Росенец, за да види, че при нас няма задкулисие. Първият не се оттегля, когато отборът печели, не прави смени".

"С мандата - официално писмо до "Да България", за да чуем техния официален отговор. Защото много ми е странно как тази уж дясна партия, те са на практика най-левите в парламента, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов", коментира още Борисов.

"На Корнелия Нинова всеки ден аз съм ѝ в устата, ама не аз съм този, който я скара с нейните хора - това е нейна работа. Вчера и Станишев ѝ отговори. Аз съм казал тези думи от парламента, от трибуната, не съм ги казал някъде по коридорите", коментира още Борисов  и заяви, че се надява новите да стоят по-дълго в парламента, за да видят "какво са си причинили, какво са избрали и колко са отговорни".

Той благодари на медиците, които са полагали грижи за него.

"Как съм - досега благодарих на сестрите, на лекарите. Вижте ли как махат хората, дали това е токсичната партия? Видяхте ли вътре как искат докторите да им се подписвам по престилките?", каза още премиерът в оставка. 

Той добави, че уважава Иван Костов, защото е твърд и не е подал ръка на Слави Трифонов, когато са били на кино.

"Партията на Иван Костов днес безусловно, каквото и да правят, подкрепят тази партия на Слави Трифонов, а не най-голямата европейска призната партия от всички - партията на ГЕРБ. До вчера те бяха чалгари за тях, изведнъж отиваме безусловно, да са те, да не са ГЕРБ. Ние това искаме да се запомни за историята и както видяха, блъфират с Росенец, но ние подкрепяме за Росенец, не само подкрепяме, а и внасяме", каза още Борисов.

По неговите думи без управление на ГЕРБ се готви управление на задкулисието. 

"Ще действаме отговорно. Изпращаме най-доброто. Днес преговорният екип на ГЕРБ ще бъде Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов", отбеляза премиерът в оставка.