Председателят на Народното събрание (НС) Ива Митева така и не прочете в проектопрограмата точка от дневния ред, която да включва изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов. 

След заседание на председателския съвет тази сутрин Митева от "Има такъв народ" е поискала първата точка от дневния ред да отпадне. Предложението бе гласувано в зала и одобрено. 

Настоящият министър-председател претърпя операция в болница "Софиямед" заради контузия на коляното и беше изписан днес. Депутатите поискаха да изслушат премиера в оставка и в петък. Предишния ден обаче, на извънредно заседание на Министерския съвет, той обяви, че излиза в отпуск, за да започне работа по подготовката на новото правителство. 

Междувременно депутатите преминаха към изслушване на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който докладва пред НС за състоянието на хазната. Новите депутати поискаха да разберат и какви разходи са планирани и какво е състоянието на фискалния резерв. 

ГЕРБ изпревари ДБ за комисия "Росенец"

Партия ГЕРБ е събрала нужните подписи и внася искане в парламента да се състави анкетна комисия, която да разследва "сарая на Доган в парка "Росенец". Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът Тома Биков.

Депутатите от "Демократична България" по-рано също заявиха подобно намерение, но избраниците от ГЕРБ ги изпревариха и Биков ги покани да се присъединят към тяхното искане, след като "явно не могат да съберат необходимите 48 подписа".

"В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се, мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им", прочете декларацията на ГЕРБ Тома Биков.

Снимка: "Булфото"

Парламентът да поеме отговорност за Плана за възстановяване, Манолова попита за тези 56 млн. лв. тел.112 с Марс ли ще ни свързва?

Защо има пари за МВР болница, а няма за Детската болница и електронно здравеопазване, попита още Манолова в декларация на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!".

Цялата отговорност по разглеждането на плана не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове и да не се яви в парламента, посочи още Манолова

Господа от ГЕРБ, телефон 112 с Марс ли ще ни свързва за тази сума от 56 млн. лв. Защо в плана няма пари за профилактика, доболнична помощ, електронни здравеопазване, здравна карта и досие? Защо за МВР болница и други има, а за Национална детска болница няма пари? Къде са парите в плана за туризъм и транспорт и за справяне с демографската криза и неравенствата?, пита Манолова.  

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" пък настоява парламентът да поеме отговорност за Националния план за възстановяване и устойчивост. В декларация от името на групата председателят ѝ Мая Манолова настоя още тази седмица парламентът да разгледа въпросния план и да постигне национален консенсус за мерките, които следва да бъдат представени до края на април пред европейските институции.

Снимка: БТА

Манолова подчерта, че планът дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. и изтъкна, че големите световни икономики вече са приложили подобни планове, само в България заради "деструктивното" поведение на българското правителство планът все още се обсъжда. Тя настоя Националният план за възстановяване да бъде обсъден от парламента, а премиерът Бойко Борисов да докладва за готовността на българското правителство за своевременното внасяне на този план в европейските институции. И подчерта и че българският парламент "няма да си вземе отпуск и няма да излезе в болничен", както и че е необходимо този "посредствен план" да се преработи. Затова от групата ѝ ще направят предложения за промени в плана и следва 45-ото НС да постигне съгласие за доработване на Националния план във вид, който да гарантира националния интерес. 

По-рано Манолова внесе и промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на боклук. С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца. 

През последните 7 години вносът на отпадъци в България с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта. Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, допълва тя. Текстовете предвиждат режимът на "мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ". 

Снимка: БСП

ДПС тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака, Борисов се окопава във властта, обърна се Нинова към новите партии в парламента

"Новите политически субекти не могат сами - не ви стигат гласове, но в същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент проявявате", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че още в 44-ото Народно събрание ясно са заявили, че "Обединени патриоти" са явният партньор на ГЕРБ, а скрито управляващият партньор е ДПС. И отбеляза, че днес ДПС днес заявяват, че няма да подкрепят ГЕРБ и БСП, защото са партии, загубили изборите. "Ами те управляваха - и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП. А сега тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака", обърна се Нинова към новите партии в парламента. В отговор на подвиквания от залата, Нинова добави: "Не, уважаеми колеги от ДПС, като дърпате за опашката, ще си получите истината".

Докато в парламента се занимаваме с безсмислени спорове, Борисов се окопава и вие ще го върнете обратно с пълна сила, коментира още лидерът на БСП. Казваме, че всички искаме елиминирането на ГЕРБ - думи, думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие. Недейте да твърдите, че БСП иска да разбие антиГЕРБ мнозинството, БСП просто действа, не говори, добави тя.

В понеделник след всички енергийни дружества подмениха ръководствата на шесте държавни горски предприятия за 24 часа, каза Нинова. И изреди още "Земинвест", "Агроводинвест", "Напоителни системи", "Врана", "Агролеспроект", "Рибни ресурси", "Сортови семена". Нинова отбеляза, че това нямало да се случи, ако в петък парламентът е бил приел предложението на БСП за мораториум. И допусна, че и в енергетиката, и в земеделието кадрите не са само на Борисов, кадрите са и на ДПС.

За нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата, коментира Нинова. Поведението на Борисов е ясно, той също е традиционно последователен - ще продължава да ни забавлява със скечове, добави тя.

По-рано от парламентарната трибуна лидерът на БСП настоя парламентът да разгледа законопроектите, които левицата е внесла в Народното събрание - Закон за преизчисляване на пенсиите, Закон за семейните помощи и други законопроекти, свързани с подпомагане на младите семейства, децата и възрастните. Корнелия Нинова посочи, че предложенията на БСП решават спешни проблеми - едният законопроект ограничава безразборното харчене от Борисов и министрите му през последните дни на тяхното управление.

Снимка: БТА

Йордан Цонев от ДПС: ГЕРБ са токсична партия, няма да подкрепим правителство на изгубилите изборите 

"Няма задкулисие, няма задкулисни договорки, няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме новите партии да съставят кабинет и да се извърви пътят към елиминиране на ГЕРБ от властта. И след следващи избори пак същото ще направим". Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на декларация от ПГ на ГЕРБ.

Той отново каза, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които са загубили изборите. Двадесет депутати и 300 хиляди гласа загубихте - това е победата ви, обърна се той към ГЕРБ.

Цонев припомни, че още в изборната нощ от ДПС са заявили пред медиите, че разчитат вота на избирателите като категорично желание за промяна - за детрониране на ГЕРБ от властта. Това е промяната, няма друга промяна, заяви той.

Йордан Цонев отбеляза също, че ясно са заявили тук в Народното събрание, че няма да подкрепят кабинет, предложен от ГЕРБ и от БСП, но ще подкрепят от една от трите или от трите нови партии в парламента, без да участват в него.

В тази зала се случи точно това в петък - ние подкрепихме и подкрепяме решенията за създаване на три комисии, каза той. "Няма задкулисие, няма преговори, няма цена", заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС. Цонев каза, че не са водени разговори за кабинет и за управление. Никой с ДПС не е водил никакви разговори, ДПС следва своите решения на колективните си органи, добави той.

"Не тези, които са били с ДПС в управлението, изгоряха, а тези, които са били с ГЕРБ, изгоряха", коментира Йордан Цонев. Реформаторският блок отиде в небитието след един мандат с вас, АБВ - също, посочи той. Целият патриотичен блок къде е, попита още Цонев.

"Вие сте най-токсичната партия, която някога българският политически живот е виждал. Токсична сте в управление, токсична сте и в опозиция", коментира той. И припомни 2013 г., когато ГЕРБ тропали по банките и бламирали всеки законопроект с 60-70 изказвания по един член.

Иначе от днес Народното събрание работи с електронната система за гласуване, обяви в началото на заседанието председателят на парламента. До снемане на биометричните данни ще се гласува с карти за гласуване, посочи Ива Митева. Електронната система вече е преместена обратно в старата сграда на парламента, където заседават новоизбраните народни представители.