ГЕРБ връща мандата, след като "Има такъв народ" и "Демократична България" отказаха да се явят на консултации с тях. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов в живо включване от дома си рано сутринта, заедно с номинирания за премиер Даниел Митов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Той подчерта, че се съобразява с решението на Изпълнителната комисия на партията за връщане на мандата, взето на среща в 7,30 часа тази сутрин.

"Партиите решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас", заяви Митов.

"Най-лесно е да откажеш среща, защото там трябва да взимаш решения веднага, да дадеш аргументи", отвърна лидерът на ГЕРБ и сподели, че според него партията на Слави Трифонов също ще върне мандата.

"Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите", изтъкна Борисов.

По думите му първите решения на новите депутати са да си вдигнат заплатите на 10 000 лева и порочната практика за гласуването с чужди карти.

"Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията. ГЕРБ трябва да подкрепи "Има такъв народ", а останалите нови партии да седят възможно най-дълго в парламента, за да видят хората какво са избрали", посочи Борисов.

"Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. До обяд те ще работят в парламента, а след това в канторите си. Вижте за какво се гласува", добави премиерът в оставка.

Той поръча на депутатите от ГЕРБ да подкрепят всички предложения за изборни промени на другите партии в парламента.

"Но те ще се провалят с организацията на изборите. Може пък това да искат - постоянно служебно правителство", каза още Борисов и допълни.

Според него народът иска ГЕРБ да бъде в управлението, затова и партията е била първа политическа сила на изборите на 4 април.

"Народът каза: ГЕРБ трябва да бъде контролиран. Сиреч - народът не ни е дал превес. Това е моят прочит на изборите", отбеляза Борисов и допълни: "Да няма още отпечатъкът при гласуване - що за инат е това? Неща, които мислехме, че са в историята, се върнаха. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство. Ще видите, че днес "Има такъв народ" ще покажат цялата си омраза. А защо ни мразят? Че сме им оставили най-стабилната си държава през последните 30 години".

Бойко Борисов подчерта, че някой трябва да поеме отговорност и за Националния оперативен щаб.

"Вижда се, че и НОЩ работи - дава си редовния брифинг. Защо няма нощ щаб? Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Те няма да се справят с това, за което говорят - с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза само. Видя се, че нямат никакъв, дори и юридически капацитет. Провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум в живите предавания, за да види народът за какво става въпрос", подчерта министър-председателят и заговори и за мораториума.

"Приели са мораториум. Но ние сме взели две важни решения - за пенсионерите 104.4 млн. лв, което правим от една година и сме го обещали на тези хора. Другите средства са за месец май и френското училище "Виктор Юго". Там даваме възможност на децата да учат модерно. Иначе се видя - в бордовете повечето хора дори са техни", каза той.

"Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента. Да са 5-6 в класирането и да говорят като ментори, че едва ли не те са това, което са избрали хората. Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Това е моят прочит на изборите", допълни Борисов.

"Ние сме добронамерени, а те искат да има мъгла - да излязат от сенките. След два месеца ще има предсрочни избори, ако не сме първи, ще сме втори - какво ще се промени. Не се подвеждайте по тях", завърши Борисов.

А номинираният за министър-председател Даниел Митов ще върне мандата за съставяне на кабинет в 10:30 часа днес в президентството, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.