Тленните останки на главата на Българската православна църква патриарх Неофит бяха докарани от катафалка и положени за поклонение пред митрополитите в малкия храм "Света Марина" в двора на Софийската света митрополия.

Това е и личният параклис на патриарх Неофит, който бе и Софийски митрополит.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Той бе на 78 години.

Снимка: bTV

Траурен камбанен звън се носи над центъра на София, а в 12.30 часа започна заупокойната молитва, която бива отслужена от всички митрополити - членове на Светия Синод. На службата е забранено присъствието на миряни.

Снимка: Скрийншот/Facebook

Снимка: БТА

В 14 часа ще започне заседанието в Синодалната палата, по време на което ще бъде решено къде и кога ще бъде опелото на патриарх Неофит и къде той ще бъде погребан. 

Снимка: БТА

Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи тази сутрин трисагия - заупокойна молитва - за упокой на душите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Ефкарпийския епископ Йеротей, съобщиха от Константинополската патриаршия.

Службата бе в патриаршеския храм в Истанбул "Свети Георги", а на нея присъстваха архиереите на Престола и членовете на Патриаршеския двор.

Снимка: Вселенска патриаршия

84-годишният Вартоломей I е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година.

Снимка: Вселенска патриаршия