При атентата, извършен от предполагаеми активисти на Хизбула, загинаха петима израелски туристи и един българин. Един от заподозрените умря при взривяването на бомбата.

Целта на групата от Хизбула, казва Цветанов, е била да се взриви бомба в автобуса, докато пътувал към хотела в Бургас. Министърът казва, че заподозрените планирали да използват детонатор с дистанционно, пише вестник “Джерусалем пост”, цитирайки интервюто на министъра.

„Това означава, че автобусът лесно е могъл да бъде взривен на 5-6 км от летището. Разбира се, в този случай той (взривеният атентатор) е допуснал грешка”, казва Цветанов, цитиран от "Фокус".

Интервюто с вътрешния министър разкрива, че след взрива на бомбата двама от предполагаемите членове на Хизбула избягали в Румъния, откъдето отлетели за Турция. Крайната им дестинация бил Ливан.

Пред български журналисти Цветанов вчера разказа следното: "От експертизата периметърът на задействие на това устройство от съответните радиостанции, които бяха в камикадзето, ако можем така да се изразим, може да покрие около 10 км равнинна местност. Можем да направим предположението, че Филип (фалшивата самоличност на атентатора е била Филип Рико - б.р.) реално не може да бъде възприеман като камикадзе, а това е човек, който е трябвало да сложи съответната раница с взрива в багажното отделение на автобуса, след което да може дистанционно да го взриви. Тогава пораженията щяха да бъдат много по-тежки, а Филип с тази чужда самоличност щеше вече да е напуснал страната с реалната си самоличност и да може да затрудни още повече разследването”.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров разкри също вчера, че атентаторите може би са оглеждали и хотел по нашето южно Черноморие, където има повече израелски туристи. Но явно са се спрели на автобус.
"Знаем истинските им имена. Най-вероятно вече сигурно и те знаят, че ние знаем за тях. Имаме предположение за това, че в страната ни са пребивавали общо 4-ма души от терористите, един загинал и трима живи", добави той.
Цветанов говори за трима атентатори.