Прокуратурата разследва служител на МОН с инициали А.М. за корупция и пране на пари. По случая са задържани още двама души -

Преди пет дни разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) е образувал досъдебно след претърсване и изземване за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН синициали А.М.  - съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, съобщават от прокуратурата.

По неофициална информация става дума за Албена Михайлова, главен секретар на просветното министерство, съобщава "Медиапул".

Във връзка с разследването има още двама обвиняеми с инициали - З.О. и С.Т., за които са събрани данни, че са помогнали съзнателно на служителя на МОН да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за министерството и случаят е особено тежък.

Според запознати другите двама задържани са общинският съветник от ДПС Сали Табаков и неговият тъст Захир Османов.

Намерени са и са иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Захир Османов са иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.

Сали Табаков и Захир Османов са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари. Табаков е в ареста, а Османов - под домашен арест с гривна заради напреднала възраст.

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 г. той влезе в затвора заради пет годишна присъда, дадена му за нарушения, свързани с обществени поръчки. Една от фирмите, които се споменаваха в обвинителния акт срещу Табаков, бе собственост на Османов, тъст на другия брат Табаков.