Две жени с хронична бъбречна недостатъчност получиха шанс за живот след донорска ситуация в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Александровска", съобщиха от пресцентъра на болницата. Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шест поканени за оценка от листата на чакащи.

Донорът е жена на 48 години от Шумен, която е изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма.

Бъбречните трансплантации са извършени тази нощ на 47-годишна жена от Гълъбово, на диализно лечение от 18 месеца, и на жена на 51 години от Стара Загора, която провежда диализно лечение от един месец.

От УМБАЛ "Александровска" уточниха, че след интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

По-рано днес от Военномедицинска академия (ВМА) съобщиха, че специалисти са извършили чернодробна трансплантация. Това е третата подобна операция от началото на тази година в болницата. Донорът и реципиентът са 48-годишни жени.

Трансплантацията е продължила около шест часа. В момента пациентката се намира в реанимация и е в стабилно състояние, посочиха от ВМА.

Екип на Военна болница бе транспортиран вчера със самолет C-27J "Спартан" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, където направи експлантацията на органите.

Това е 101-вата операция от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение, посочиха от ВМА.