Смятам, че трябва да говорим първо за проблемите в страната и да търсим решения. Защото Филип Димитров преди време каза "тази държава" и ние продължаваме да го употребяваме. А тя е нашата държава. Тя е държава, която на никой друг не е необходима и никой друг не се интересува. Затова ние сме тези, които трябва да се замислим какво правим. Това заяви един от най-известните акушер-гинеколози в България, считан за баща на ин витрото у нас, проф. Атанас Щерев, който бе четвъртият гост, застанал пред публиката на четвъртото издание на He's the Man.

Традиционното събитие на Dir.bg събра шестима известни мъже на сцената на Sofia Live Club, по чиито стъпки бихме тръгнали, за да следваме техния пример по пътя към успеха. 

Атанас Щерев обаче започна с думите, че преди да говори за своя успех, иска да направи една забележка.

"Първото, което трябва да се направи в тази страна е реформа в образованието. Защото то е в основата на успеха във всяка държава", категоричен бе професорът. 

Той отбеляза, че в личен план е имал невероятен късмет в живота, защото е попаднал на невероятни учители, които са били невероятни хора.

"За мен успехът е, че хората, с които работя, са успешни. Моите деца и внуци са успешни. И най-големият успех и богатство на един човек е образованието на неговите деца и внуци. Хората, с които работя, са професори и доценти, които се изявяват на световни форуми и конгреси. Които публикуват в специализирани издания различни изследвания, които са цитирани стотици пъти, а това е голям успех", добави 77-годишният лекар. 

Снимка: BulFoto

По думите на проф. Щерев няма лоши деца, има лоши родители и лошо общество.

"Лошите деца могат да станат добри граждани, ако има правилно възпитание. То се получава на първо място в семейството, на второ са интернет и улицата, а на трето е училището. Когато е разсипано училището, близо 50 години преподавам, виждам какви деца идват да учат медицина. Те имат много лоша подготовка. Образованието е съсипано в България, а нашето общество е разделено. Българите са интелигентна нация с много богат генетичен фонд, но в голямата си част са неграмотни. Народът е разделен днес. Имало е случаи, когато са били обединени, когато правят героизъм. Днес това нещо го няма. И всичко започва от училището и семейството", категоричен бе той.

Снимка: Bulphoto

Според професора никой няма да ни помогне, ако сами не си помогнем.

"Затова казвам на моите колеги - "следвайте мечтите си и се пазете от илюзии". Но всеки млад човек трябва да следва мечтите си и да се мъчи да се прави това, което някой може да мисли за невъзможно. Но всеки трябва сам да открие разликата между мечта и илюзия. Аз ще ви дам един пример - Илон Мъск - никой не му вярваше, че ще постигне това, което беше казал, че ще постигне. Сигурен съм, че ще стигне и до Марс", каза още Атанас Щерев. 

Професорът обаче отбеляза, че спортът е изключително важно нещо за младите хора.

"Защото той учи на дисциплина, воля и желание за успех. Когато отидох за първи път на работа, след като завърших медицина, осъзнах каква огромна отговорност поемам и затова не спирам да чета всеки ден", каза той и добави, че непрекъснато трябва да се чете и да се актуализират знанията на един човек.

"Труд, постоянно и вдъхновение да следваш мечтите си - това е рецептата", заключи бащата на ин витрото в България.

Снимка: Bulphoto

И допълни, че човек не трябва да спира да се развива. "Аз си мисля, че ако спра да правя някои неща, значи съм умрял. Какво да правя друго - да седя и да гледам в една точка и да чакам кончината. Ходенето е сега моят спорт".

Проф. Атанас Щерев разказа за въвеждането на ин витро оплождането в България в края на 80-те години на миналия век.

"То започна и продължи с много скандали, защото то коя жена е забременяла, как е забременяла, кой е важен и кой не е, въпросът е, че днес три четвърти от лекарите, които работят нови репродуктивни методи са мои ученици и на мои колеги. Това е важното", заяви акушер-гинекологът.

По думите му, съвременните икономически условия са довели до един друг проблем - увеличаване на възрастта, на която жените раждат първото си дете.

"Ние знаем много добре, че над 26-годишна възраст жената се води вече възрастна първескиня. А средната възраст на родилките в нашата болница е 37 години. Тоест те отлагат майчинството все повече и повече, а след 30-годишна възраст при жените започва един процес на намаляване на броя на яйцеклетките и най-вече на качеството им", обясни проф. Щерев. 

Според него тази тенденция е глобална, но ситуацията в България е най-лоша от всички 28 страни-членки на ЕС.

"Българската нация изчезва. Ние се топим с много бързи темпове, защото раждаемостта пада непрекъснато. И това е много тревожно. Може само да се говори за това нещо, но не виждам някакви конкретни стъпки, за да се преодолее този социално-икономически проблем. Има само лозунги", категоричен бе той.

Снимка: Bulphoto

Освен бащата на ин витрото в България на сцената личните си истории разказаха още eдин от най-обичаните български актьори Малин Кръстев, професорът на революцията в IT света Мартин Вечев, директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, най-награждаваният съвременен български писател Георги Господинов и един от най-успешните ни футболисти Димитър Бербатов.

 *He`s The Man! се осъществява с подкрепата на Johnnie Walker, Devin Минерална, Subaru и Revalid®