На Архангелова задушница държавният глава Румен Радев участва във военен ритуал - панихида, на който бе почетена паметта на загиналите български воини.

Той се проведе пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На събитието присъства и военният министър Красимир Каракачанов, както и други официални лица.

Още снимки вижте тук >>>

След церемонията Каракачанов отговори на коментара на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл.2 от договора за добросъседство.

"Ние си изпълняваме договора, той не се изпълнява от скопска страна, коментира пред журналисти вицепремиерът. - В чл.2 от договора пише, че България ще подкрепя Македония, за да постигне критериите за членство.Това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият договор не се спазва от Скопие."

По думите му в Скопие са подценили ситуацията и са разчитали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения.

"Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения на България не се споделят от Скопие", добави Каракачанов.

Шествие на граждани пък имаше в Добрич, което стигна до Военното гробище-музей. За първи път такова шествие се провежда през есента на 1917 година.

Тогава добруджанци отбелязват с поклонение в новоизградения гробищен комплекс първата година от Добричката епопея, в която загиват 1100 български войници и офицери, предава БТА.

Снимка: БТА

В памет на българските воини днес бе отслужена заупокойна молитва в храма "Свети Георги", откъдето тръгна и шествието. "Възраждаме поклонението отпреди сто години, за да стане отново традиция, а на всеки от 500-е надгробни паметника във военното гробище ще положим карамфили", каза историкът Живко Марков от регионалния музей.

Културният институт заедно с местния клуб на националното дружество "Традиция" и общината са инициатори на събитието.

Военното гробище-музей в Добрич, в което са положени костите на 3500 воини от шест национални армии - врагове и съратници в битката за Добрич, е най-голямото в страната от времето на Първата световна война.