Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция по ключови инфраструктурни обекти. Този път Борисов подкара джипа си към Северозапада, където проверява напредъка в строителството по Е-79 в участъка Мездра-Ботевград.

Той инспектира строителството на скоростния път, който трябва да свърже магистрала "Хемус". Министър-председателят се включи на живо по пътя, за да покаже ремонтите и на виадуктите на "Хемус". С него е министър Петя Аврамова, която разказа как се правят ремонтите и колко бързо действат строителите.

Строителството вече кипи и до ноември е затворен главния път Е-79 заради изграждането на отсечката Мездра - Ботевград.

След инспекцията премиерът говори пред медиите. Помолен за коментар на записа с идентичен на неговия глас отпреди няколко дни, Борисов отново отрече да е говорил такива неща и поясни:

"Не обръщам внимание. Да правят, каквото знаят. Няма лоша реклама. Да пишат да говорят и да обясняват. Няма да им обръщам внимание. Видяхте в Давос как са променили гласа на световните политици. Правили са такива фалшиви записи и на Обама, и на Тръмп. Има такива атаки, но аз няма да обръщам внимание. Колко повече записи ми пускат, толкова повече ги бия."

На въпрос за думите да Цветанов, че вече не е чест да си от ГЕРБ и че Борисов се е променил, премиерът каза, че не се е променил, а се е подобрил.

"Остарях и помъдрях. Да се погледнат на партийните форуми как викаха "Борисов" и "Победа на ГЕРБ", каза той.

Борисов коментира и думите на президента Радев, който каза, че повече вярва на Божков, отколкото на властта.


"Да са живи и здрави. Да си говорят. Да си правят партии и каквото искат. Но първо да се върне в държавата и да върне 700 млн. лева, заяви Борисов. - Ние правим пътища, а другите да си правят политически проекти. Хората виждат ние какво сме направили и какво правим. Колко хора работят по тези пътища. Това остава и след нас."

Премиерът разкри, че започват строителните работи и на Рилския манастир, както е обещал. Над 6 млн. лв. ще бъдат отпуснати за пътя и пречиствателната система.

"Другите само си седят и пишат. Колкото повече правим, толкова повече ги е яд, защото няма какво да покажат", отсече Борисов.

Модернизацията на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград включва 13-километров участък между селата Ребърков Лютидол. Разширението с още две ленти ще следва основно досега съществуващото трасе, но ще има и отклонения. Очаква се изграждането на скоростния път между Мездра и Ботевград да продължи две години. Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лева без ДДС. Проектът ще финансира със средства от републиканския бюджет. Направлението Видин - Ботевград (167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма до 2022 г. на АПИ и Министерството на регионалното строителство и благоустройство, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".

"Отворихме границите на България 2-3 седмици преди другите държави. Президентът Макрон, Себастиян, Педро днес обявяват неща, които ние преди 3-4 седмици сме ги направили. Бяхме предпазливи и това ни се отплати. Българската икономика и стопанство заработиха по-рано. Надявам се туристическият ни бранш да привлече българите на нашето Черноморие. Ако някой иска да сравни икономиката на България с Германия и Франция, съжалявам", заяви още Борисов.

"Радвам се на това, което правим. По-добре, като го правим, да го правим, както трябва. Трафикът върви, развива се. Което сме обещали, ще стане", уточни той.

"Пратил съм министри да говорят с тях", обясни Борисов за исканията на превозвачите и протеста на част от тях днес.