Искам да поздравя колегите от "Възраждане", ПП-ДБ, БСП и ИТН за новата коалиция. Те ме улесняват много, защото повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Мисля, че поне още 5-6 служебни правителства ще се изредят, но ще направя нещо - ще запозная всички евроатлантически партньори днес, за да може да стане ясно защо ползваме заради тези хора само руски газ и петрол. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той изброи мотивите на ПП-ДБ да поискат предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

"Г-н Петков атакува Росен Желязков, че е нарушил правилника по чл. 48 ал. 5 - Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, Проект на решение за изменение и допълнение за дейността на НС, Закон за съдебната власт. Точка 4 е Законопроект за изменение и допълнение на закон за контрол по прилагане на ограничителни мерки по повод действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент - срам за колегите от ДБ. Още по-голям срам, че вчера на комисии те не подкрепиха да има пенсии за репресираните. Голям срам. И вече си обяснявам всичко. Проект на решение за предоставяне на допълнителна военнотехническа помощ на Украйна - затова ще пада Росен Желязков. Той, ако е, веднага трябва да си тръгне сам, да не ги чака тази нова сглобка", категоричен бе той.

Лидерът на ГЕРБ честити на "Възраждане" коалирането на "Продължаваме промяната".

"Честито на "Възраждане", ние се отървахме от ПП. Честито и на колегите от "Има такъв народ". Всичките им приказки срещу ПП ги видяхме в зала вече. Разбира се, на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори. Ние ще бъдем една достойна опозиция, но се надявам сега вече народът да види всеки какво прави и да ни подреди така, че подобно нещо да не се случва", заключи Борисов.