Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес се среща с китайския външен министър Ван И в Пекин, за да обсъдят редица въпроси, сред които и засилващото се напрежение заради подкрепата на Китай за руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се разговорът между Блинкън и Ван, който се води при закрити врата в държавната резиденция "Дяоютай" да продължи няколко часа, тъй като двете страни се опитват да запазят напредъка във връзките си въпреки обширния и труден дневен ред.

В началото на срещата китайският външен министър заяви пред американския си колега, че "големият кораб" на отношенията между Вашингтон и Пекин се е стабилизирал, но някои "негативни фактори в отношенията все още се увеличават и натрупват". "И връзката е изправена пред всякакви смущения. Законните права на Китай за развитие са подлагани на необоснован натиск, а основните ни интереси са изправени пред предизвикателства", каза Ван.

Блинкън отговори, че е необходима "активна дипломация", за да се постигне напредък по дневния ред, определен от президентите Джо Байдън и Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември. "Според нас дипломацията лице в лице не може да бъде заменена", каза още държавният секретар на САЩ, като отбеляза, че иска да гарантира "максимална яснота" в областите, в които двете страни имат различия, за да се избегнат недоразумения.

Според служители на Държавния департамент една от основните теми на днешните преговори ще бъде подкрепата на Китай за Русия. По думите на американските дипломати Вашингтон е готов да предприеме действия срещу китайските компании, които помагат за преоборудването и снабдяването на руската отбранителна промишленост. Те също така посочиха, че подкрепата на Пекин за Москва може да навреди на американско-китайските отношения в момент, в който се стабилизират, след като бяха засегнати през 2022 година от посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Въпреки зачестилите контакти на високо равнище и създаването на работни групи за подобряването на военна комуникация и решаването на проблеми в областта на световната търговия, напрежението между Пекин и Вашингтон остава, коментира Ройтерс. Тайван и оспорваното Южнокитайско море продължават да бъдат критични точки. Освен това САЩ искат да видят по-голям напредък в ограничаването на доставките от Китай на химикали, използвани за производството на фентанил.

Китайски официални лица и държавните медии изразиха съмнение относно степента на възможния напредък в няколко направления, като в редакционна статия на вестник "Чайна дейли" се казва, че двете страни "до голяма степен разговарят на различни езици".

"Що се отнася до конфликта в Украйна, светът ясно вижда, че украинският въпрос не е въпрос между Китай и САЩ и че американската страна не бива да го превръща в такъв", пише още китайското издание.

Блинкън вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон, въпреки че засега нито една от страните не е потвърдила срещата. Освен това американският държавен дипломат ще разговаря с китайския министър на вътрешната сигурност Ван Сяохун.