След повече от два часа дебати, в които мощно нахлу предизборната тематика, Росен Желязков беше свален от председателския пост в Народното събрание със 129 гласа "за". "Против" гласуваха 103-ма депутати.

Предсрочното му освобождаване беше инициирано от ПП-ДБ и подкрепено от "Възраждане", БСП и ИТН. Зад Желязков застанаха от ГЕРБ и ДПС.

Заместничката на Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председателката на НС Росица Кирова, не удържа емоциите и се разплака след неговото прощално изказване, в което той благодари на всички. Това наложи няколко секунди да отминат, докато Кирова овладее гласа си и подложи отстраняването му на гласуване.

Парламентът проведе дебатите и гласуването по искането на 80 народни представители от ПП-ДБ и БСП, внесено снощи.

Освобождаването му поискаха и от "Възраждане" също вчера. От партията обаче заявиха, че ПП-ДБ не ги подкрепили с подписи, а малко по-късно внесли свой проект за отстраняването му. Искането за освобождаването на председателя на парламента се гласува само ден преди парламентът да се разпусне в предизборна ваканция за вота "2 в1".

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала в знак на протест в мига, в който започна дискусията по отстраняването на парламентарния председател. Вътре останаха само ораторите, които излизаха да го защитават с речи.

От името на вносителите Мирослав Иванов от ПП-ДБ изтъкна мотивите за искането Желязков да бъде свален от поста.

Снимка: БТА

Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков само преди ден парламентът да почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

"Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС", заяви бившият председател на НС от ПП-ДБ.

Тома Биков взе думата, за да предупреди, че в ГЕРБ приемат този ход "като взривяване на възможността за диалог в краткосрочен и средносрочен план". Предупреждението му за негативни последици беше отправено към ПП-ДБ.

Биков намери за несериозни изредените мотиви и обобщи позицията на ГЕРБ, като посочи, че те няма да участват в дебата.

"Очаквах да чуя по-тежки мотиви за това искане, защото това е политически акт, а не да чуя лексикон от дати", визира той изреждането на дните, в които Желязков е злоупотребявал с поста си, според вносителите.

Снимка: БТА

"Мотивите нямат нищо общо с истинските мотиви за искането на тази оставка. Росен Желязков е избран и с вашите гласове, на колегите от ПП-ДБ", каза Биков. Той констатира, че ПП-ДБ не желаят да разговарят "с последната партия, която все още разговаря с тях". 

Според него довчерашните партньори на ГЕРБ не осъзнават в каква ситуация се намират и че тя изисква да не правят резки движения, защото всяко рязко движение ще ги "наранява" повече. Биков посочи, че може би мотивацията им е да вкарат още една тема "в оборот" в медийното пространство или тактически заход по отношение на предизборната кампания.

"Резултатът от днешния дебат няма да бъде добър. Това е причината нашата ПГ да не участва в този дебат. Ние в безсмислени упражнения не участваме", каза Биков и напомни резултата от провалената сглобка. Препоръча на ПП-ДБ да се учат поне от емпиричния опит, защото настъпвали вече неколкократно мотиката. "Можехте поне да се самообразовате в политическата игра за тези две години. Пожелавам ви успех и се надявам резултатите от това, което правите, да не ви учудват чак толкова много, както винаги се правите на учудени и изненадани", каза той на ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Кирил Петков продължи мисълта на Биков за сериозните последствия, но ги обвърза с неосъществените реформи заради разтурването на некоалицията и с предстоящите избори. "Голямата цена ще я плати българският народ от липсата им", каза той. "Никой в държавата няма абсолютна власт и ако си го е помислил, е в грешка", констатира Петков. Съпредседателят на ПП предупреди, че последствията ще се видят след по-малко от 40 дни.

От името на ИТН Станислав Балабанов обяви, че партията му ще подкрепи отстраняването на Желязков, защото е опозиция. Той обвини ПП-ДБ в лицемерие, след като избрали за ротационен председател Росен Желязков, а сега искат да го свалят.

"Ще гласуваме правилно, по съвест, осъзнато и отговорно. Ние ще гласуваме за оставката на Желязков, защото ние сме опозиция, а не вие. Този парламент започва като фарс и завършва като фарс. Нашата ПГ ще напусне залата и ще се върнем за гласуването", каза депутатът от ИТН, като в речта си нарече Кирил Петков и Асен Василев "Братя Мормареви".

Снимка: БТА

От ГЕРБ нарекоха ПП-ДБ "пудели и молци в българската политика", заговориха за контрабандисти покрай аферата в Митниците и ги посъветваха да се погледнат в огледалото, по думите на Георг Георгиев.

"Разказът на г-н Георгиев се отнася до ГЕРБ и ДПС. Дотолкова си вярвате в лъжите", репликира Николай Денков.

"Онези, които днес се качихте на парапета на Промяната, имах по-високи очаквания за вас. Да знаете, че ще паднете оттам", отвърна Георг Георгиев с предупреждение, вече адресирано до останалите групи извън ПП-ДБ, задето подкрепят отстраняването на Росен Желязков.

От БСП не си замълчаха и изразиха учудване от "гьонсуратлъка" на ГЕРБ, които управлявали заедно с ПП-ДБ 10 месеца. "Това е гьонсурат, защото вие бяхте тези, които ги прегърнахте и им дадохте възможност да разглобят страната. Това стана благодарение на тази прегръдка", напомни Борислав Гуцанов.

Не въвличайте БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ, каза Корнелия Нинова, като се изтъкна, че е била единственият депутат, отказал поста на председател на парламента.

"Тази оферта беше отправена от Борисов към мен още от 2018 г. и съм отказала, защото смятам, че този модел е най-голямото зло. Колеги от ГЕРБ, имаше много разлики между вашето правителство и сега. При нас се знаеше много ясно кой за какво носи отговорност. Вашата грешка сега е, че 9 месеца не можете да се разберете кой министър на кого е. При нас това се знаеше", репликира Нинова.

Снимка: БТА

От ДПС апелираха за прекратяване на срамните дебати, за да се спаси достойнството на НС и на председателя му. Йордан Цонев призова за точка, а залата ги прекрати на ръба на правилата. 

"Росен Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история. Ерудиран, изключителен юрист, човек с много широка обща култура човек, който търпя всички неща, които си позволявахме тук да говорим помежду си и по негов адрес. Нека спестим това този път, защото Росен не го заслужава и всички български граждани ще ни гледат. Да спестим това на българския народ и на г-н Желязков", призова Йордан Цонев.

Преди него пък Атанас Атанасов, въпреки че е от групата, която иска свалянето на Желязков, призна пред залата, че е бил много впечатлен от ерудираността на председателя на НС, който говорил на родния език на папата - испански, по време на посещението им във Ватикана. 

Снимка: БТА

От името на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов посочи, че мотивът за оставката на един председател на НС са системни нарушения на правилника. Той изтъкна, че сред "греховете" на Желязков най-важният бил недопускането на вота на недоверие към служебния кабинет като конституционно недопустим, а не казусът с управителя на НЗОК, който е аргумент на ПП-ДБ. "Вчера от ПП-ДБ отказаха да се подпишат нашето искане", разкри Костадинов, като добави, че след това изненадващо намерили подкрепата на БСП с един аргумент - "взехте ни управителя на НЗОК, няма как да разпределяме парите за здравеопазване".

"Всичко останало е камуфлаж", обобщи той и също като ИТН уличи ПП-ДБ и БСП в лицемерие, след като сутринта подкрепили провала на кворума в помощ на ГЕРБ и ДПС. "Това е грозен семеен скандал, ГЕРБ и ПП-ДБ тайничко управляват заедно", отбеляза той. И настоя да бъде сложен край на това лицемерие и "на тази огромна лъжа".

Искрен Митев репликира, че оставката се иска, за да бъде даден урок и да се знае, че никой няма еднолична власт.

Така "Продължаваме промяната" си върнаха за отстраняването на Никола Минчев от председателския пост в парламента през юни 2022 г., по времето на кабинета "Петков".

Нов председател на парламента няма да се избира, тъй като утре е последното заседание на 49-ото Народно събрание. Според парламентарния правилник до провеждане на нов избор на председател, парламентът се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. Това в случая е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която има броени часове да ръководи Народното събрание.