Тази събота, 27 април, за осма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) "Ние броим врабчетата". В нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа и запише броя и вида на наблюдаваните врабчета ТУК.

Тази година БДЗП се обръща не към хората, а към самите врабчета с молба да се явят в деня на преброяването. За целта екипи и доброволци на Дружеството поставят първите в България билбордове за врабчета, съобразени с техните размери и с местата, които обитават в градска среда, като градинката пред Народния театър и Царската градина в София. Билбордовете са изработени от щадящи природата материали. В инициативата, която цели да привлече вниманието на хората към тези любими птици, които виждаме все по-рядко, се включва и актрисата Йоанна Темелкова.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Кампанията се провежда ежегодно, за да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и причините за тези тенденции.

Източник: БДЗП

Деца и възрастни могат да се включат в преброяването тази събота, като за целта е необходимо да се избере конкретно място (междублоково пространство, градинка, двор, парк и т.н.) и да се преброят наблюдаваните врабчета само за 10 минути в периода между 9 и 12 часа. Важно е да се посочи и ако на конкретното място липсват врабчета.

Източник: БДЗП

Източник: БДЗП

Цялата информация за лесното разпознаване на видовете врабчета и за самото преброяване е на сайта БДЗП, както и във Facebook събитието.

През 2023 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България, което показа спад от 52% в популацията на домашното врабче у нас. Градските птици са най-добрият показател за това в каква среда живеем и ние, хората.

Източник: БДЗП

Съдържание на: БДЗП