Обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитрови били на гости в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, доведени на рождения му ден лично от главния секретар на МВР Живко Коцев. Това обяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" пред "Свободна Европа". 

"Главният секретар на МВР дойде с тях. Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа - тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за съответен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях", обясни Бойко Рашков.

Той коментира темата след като в медиите изтече снимка на Рашков в компанията на баща и син Димитрови. Освен нея, в последните дни се появиха и снимки с непотвърдена автентичност, на които се вижда Коцев с малко пуделче, а на няколко други снимки е същото куче с купчини с пачки евро. На едно от изображенията се вижда отново Рашков, но седнал в ресторант с кучето до него. 

"Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата", коментира Рашков пред Генка Шикерова. 

Според бившия вътрешен министър като млад човек Стефан Димитров обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. "Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива", смята Рашков. 

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови - от лоялност. "Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия", посочи Рашков.

"Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен - не мога да дам смислен отговор. (...) Става въпрос за натиск върху този човек (б.а. Живко Коцев). Ако е вярно това, което разбрахме - че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката, това граничи с престъпление по Наказателния кодекс". 

Според Рашков Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите. "Първият му изпит беше при местните избори, където МВР под негово ръководство не се справи с купения вот. Авансът, който той има от миналия вот, сега се използва от тези политически сили, които разчитат на купения вот. Това е практиката им десетилетия наред", заяви Бойко Рашков.

Той посочи, че шефът на митниците също има ключова роля при провеждането на изборите. Днес току-що положилата клетва служебна финансова министърка Людмила Петкова назначи Георги Димов на освободеното от арестуваната Петя Банкова ръководно място в Агенция "Митници".

"Банкова в голяма степен е нарушила режима на генералната дейност в митниците. Арестът ѝ тълкувам като един закономерен отговор", каза Рашков.

Бившият вътрешен министър посочи, че атаката по Банкова и Коцев съвпада с идването на предизборната кампания. "Подозренията ми са свързани с ГЕРБ и ДПС. То е логично", заяви той.

Рашков на свой ред отправи обвинения към Калин Стоянов, че е близък със семейство Димитрови.

В момента Марин Димитров е в болницата, а синът му Стефан - в ареста. Живко Коцев също е в болнични, след като първо подаде оставка, а после я оттегли. Последва искане на служебния кабинет президентът да подпише указ за освобождаването му заради предполагаемата му връзка с обвинените за контрабанда митничари.