Израел обмисля възможността за ограничено споразумение с палестинската ислямистка групировка "Хамас" за освобождаването на най-малко 20 заложници, предаде ДПА, като се позова на израелската телевизия "Ченъл 12". Междувременно говорителката на Държавния департамент на САЩ на арабски език подаде оставка заради несъгласието си с политиката на Вашингтон по отношение на войната в Газа, а американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи.

Какво включва ограниченото споразумение с "Хамас"

Военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обсъдил вариант, при който "Хамас" да освободи жени, по-възрастни и болни заложници, а в замяна Израел да позволи на разселени жители на ивицата Газа да се върнат в северната част на анклава. Твърди се, че скоро предложението ще бъде изпратено до "Хамас" чрез посредници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ченъл 12" посочва, че с това предложение израелското правителство се опитва да заобиколи искането на "Хамас" за постоянно спиране на огъня.

Засега не е ясно колко дълго би могло да продължи примирието и дали се предвижда освобождаване на палестински затворници.

Според телевизионния канал днес в Израел трябва да пристигне египетска делегация, с която да се обсъдят възможности за излизане от застоя, в който изпаднаха преговорите за освобождаването на заложниците.

Поредна оставка в САЩ заради Газа

Говорителката на Държавния департамент на САЩ на арабски език подаде оставка заради несъгласието си с политиката на Вашингтон по отношение на войната в Газа, предаде Ройтерс. Това е поне третата оставка в американското дипломатическо ведомство във връзка с този въпрос, отбелязва агенция.

Хала Рхарит е била и заместник-директор на Регионалния медиен център в Дубай и преди близо две десетилетия е започнала работа в Държавния департамент като сътрудник по политическите въпроси и правата на човека, става ясно от уебсайта на институцията.

"След 18 години отлична служба подадох оставка през април 2024 г., противопоставяйки се на политиката на САЩ в Газа", написа тя в социалната мрежа "ЛинктИн".

Говорител на Държавния департамент днес заяви в отговор на журналистически въпрос относно оставката на Рхарит, че съществуват канали, по които служителите на ведомството могат да споделят мнения, в случай че не са съгласни с дадени правителствени политики.

През март Анел Шелайн от Бюрото по правата на човека на Държавния департамент обяви оставката си, като подобен случай имаше и през октомври, когато от поста си се оттегли дългогодишният служител в Бюрото по военно-политически въпроси Джош Пол.

Тарик Хабаш, американец от палестински произход, който заемаше висок пост в министерството на образованието на САЩ, подаде оставка през януари, припомня Ройтерс.

Правителството на президента Джо Байдън е подлагано на все повече критики от международната общност и от правозащитни организации заради подкрепата си за Израел в продължаващата офанзива в ивицата Газа, при която бяха убити десетки хиляди палестинци и в региона избухна хуманитарна криза.

Признаци за несъгласие има и администрацията Байдън. През ноември над 1000 служители на Американската агенция за международно развитие (USAID) към Държавния департамент подписаха отворено писмо, в което призоваха за незабавно спиране на огъня. По вътрешния "канал за несъгласие" на Държавния департамент също бяха подадени възражения срещу политиката на Вашингтон.

Войната в ивицата Газа предизвика напрегнати обществени дискусии и антивоенни демонстрации из САЩ, които са най-важният съюзник на Израел, припомня Ройтерс.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като според израелски данни тогава бяха убити 1200 души. Според здравното министерство на Газа при последвалата офанзива в управлявания от "Хамас" анклав израелската армия е убила над 34 000 души.