През последните 26 месеца руските сили разрушиха десетки градове в Украйна и принудиха милиони да напуснат домовете си. Северодонецк. Бахмут. Авдеевка. Малко известни на света, тези градове и села се превърнаха в изпепелени места, където две армии в продължение на месеци бяха в кървав сблъсък, преди руснаците най-накрая да надделеят.

Сега руските сили са насочили поглед към Часов Яр, град-крепост на върха на хълм в Източна Украйна. Площта на Часов Яр е само петнадесетина квадратни километра, но ако руснаците успеят да го превземат, ще получат контрол над господстващите височини. Те ще могат да се насочат директно към основната агломерация от градове, които все още са под контрола на Киев в Донецка област. Това включва и щаба на украинското Източно командване в Краматорск.

Освен това руските сили ще се намират на около 10 мили от Константиновка - главният снабдителен център за украинските сили на голяма част от източния фронт.

Часов Яр е "ключът", който "ще отвори портите за изтощителни и продължителни боеве", потвърждава Серхий Грабски, военен анализатор и бивш полковник от украинската армия.

Украйна се надява, че подновената военна помощ от САЩ ще ѝ позволи да започне да стабилизира разклатените си отбранителни линии, но войниците ѝ изпитват отчаян недостиг на почти всичко - от артилерийски и танкови снаряди до оборудване за противовъздушна отбрана и бронирани машини.

Ще са необходими седмици, за да се промени динамиката на фронта със значителни доставки на въоръжени, а украински официални лица предупреждават, че Кремъл ще се опита да използва тази възможност, за да нанесе удари по украинската отбрана, където може.

Само тази седмица руските сили се възползваха от пролука в украинската отбрана край Авдеевка и напреднаха с около две мили до село Очеретино, което се намира на около 50 километра южно от Часов Яр.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че според него Русия планира да превземе Часов Яр навреме за 9 май - празника в Русия, посветен на победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

След падането на Бахмут под властта на Русия Украйна използва Часов Яр, за да обстрелва руските войски в откритите равнини, които го заобикалят. Освен това те използват града като плацдарм за настъпление, за да си върнат някои от селата около Бахмут.

Но когато американската помощ се забави, а след това напълно спря тази година, руснаците си върнаха голяма част от загубената територия около Бахмут и започнаха да напредват през минираните равнини между Бахмут и Часов Яр.

Според двете страни руснаците са се укрепили в горите близо до източния край на града. Те също така се опитват да заобиколят украинските войски, атакувайки през селата Богдановка на север и Ивановское на юг, казва украинския военен говорител Назар Волошин.

Той смята, че в офанзивата участват между 20 000 и 25 000 руски войници, а атаките продължават "денонощно". "Отговаряме с дронове FPV, но това не е достатъчно", потвърждава редник Оксана, оператор на безпилотен самолет, която се сражава в Часов Яр.

"Тактическата ситуация е доста динамична, сложна и постоянно се променя", посочва Волошин. "Но украинските войски получават подкрепления и отбраната се държи" - допълва той.

Според военния анализатор Грабски, въпреки непрестанните атаки, украинските защитници имат някои предимства.

Донбаският канал, който отделя малък жилищен район в източния край на града от останалата част на Часов Яр, е естествена преграда, която може да забави напредването на руските сили. Грабски казва, че украинците са имали години да изградят силни укрепления в града и около него.

Русия използва нарастващото си въздушно превъзходство, за да срине почти всички оцелели постройки и да разруши укрепленията.

През последните месеци, когато противовъздушната отбрана на Украйна отслабна, руските пилоти започнаха по-смело да извършват полети в близост до линията фронта и Москва използва тактическото си предимство във въздуха.

Тази седмица британското военно разузнаване заяви, че "координираната въздушна бомбардировка" на Часов Яр е била "тактика на кампанията в Авдеевка", при която руските военни самолети са проправили пътя за атаките на пехотата.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че руските самолети са хвърляли до две дузини 1000-килограмови бомби върху Часов Яр всеки ден.

"Само през последните 24 часа в този район са регистрирани 100 минометни и артилерийски атаки, което е два пъти повече от предишния ден", твърди украинският военен говорител.

Полковник Март Вендла, заместник-началник на щаба на естонските отбранителни сили, заяви тази седмица, че загубата на Авдеевка от страна на Украйна и руското настъпление към Часов Яр очевидно са "свързани с липсата на боеприпаси и готовността на руската страна да рискува отново да използва тактическа авиация". Грабски твърди, че е невъзможно да се предвиди как ще се развие битката.

Макар че украинците не могат да се сравнят с руската огнева мощ и Москва продължава да е готова да хвърли в боя многобройни войници, фактът, че украинските командири са наясно с пристигането на допълнителни доставки, може да им позволи да използват резервите и да устоят на атаката.

Градовете отвъд Часов Яр не са просто важни отбранителни бастиони. В тях живеят стотици хиляди цивилни, много от които работят в заводите за производство на оръжие.

Ако Часов Яр падне, някои от тези селища ще бъдат в обсега на руската артилерия. Русия неведнъж е показвала какво може да направи, когато населено място е в обсега на нейните едрокалибрени оръдия - да унищожи местната промишленост, да разруши критична инфраструктура и да направи някога спокойните градове необитаеми.

Контролът над Часов Яр ще постави Константиновка, главния център за снабдяване на украинските войски в източната част на страната, само на няколко километра от пътя, на разстояние, което ще позволява на руските сили да го държат под обстрел.

Железопътната линия в Костантиновка е "ключова за снабдяването и поддръжката на украинските войски" в източната част на страната, потвърждава Грабски. Тази година руснаците нанесоха ракетен удар по главната гара, но влаковете все още се движат.

Предишния ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще засили ударите по украински логистични центрове и складове в опит да забави прехвърлянето на важна западна военна помощ към фронтовата линия.

Но дори и Часов Яр да падне, сраженията след това ще бъдат дълги и ожесточени и ще продължат с месеци, смятат военни анализатори.