Основната фасада на изгорялата историческа сграда на старата фондова борса в Копенхаген се срути, съобщиха датските служби, цитирани от Франс прес и БТА. Преди това бе съобщено и че се е сритула  островърхата кула на сградата, както и за разрушаването на голяма част от покривната конструкция. 

Пожарникари се бориха с огненото бедствие в продължение на две денонощия, а екипите ще останат на място още 24 часа. Надеждите за възстанояване на сградата - емблема на града, обаче стават все по-малки. 

Снимки след пожара ВИЖТЕ ТУК >>> 

"За съжаление фасадата откъм канала "Фредериксхолмс" се срути", се казва в публикация в социалната мрежа "Екс" на службите за спешни действия. Няма данни за пострадали хора, а районът е бил евакуиран. 

Огънят, който избухна във вторник, предизвика и срутването на островърхата кула (шпил) на построената преди четири века знакова сграда, както и разрушаването на голяма част от покривната конструкция.

През изминалата нощ все още бушуваха пламъци, основно в мазето на сградата, но те бързо бяха потушени, съобщиха спасителните служби. В някои части на постройката са останали само външните тухлени стени, а всичко останало е изпепелено. Макар и на места запазени, подовете са подгизнали от пожарникарската пяна. 

По-рано днес от противопожарната служба на Копенхаген обявиха, че утре ще продължат работата по укрепването на това, което е останало от външните стени. По-късно стана ясно, че основната фасада на изгорялата историческа сграда се е срутила. 

До стените бяха наредени големи контейнери, пълни с тухли с идеята да се подпрат и да се предотврати пълното срутване на историческата сграда.

Според полицията установяването на причината за пожара може да отнеме месеци.

Снимка: БТА/da Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Снимка: БТА/da Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Датчани се надяват емблематичната сграда да бъде възстановена, както обещаха от датската търговска камара преди да стане ясно за последното срутване. За щастие, няма пострадали при инцидента.

Пожарът напомни по мащабите си за този през 2019 г. в парижката катедрала "Нотр Дам".   

"За датчаните борсата е като "Нотр Дам" за парижани", коментира вчера пред Dir.bg българка, живееща от 20 години в Копенхаген. Пожарът от 2019 г. унищожи покрива на считаната от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. "Парижката Света Богородица" е и един от най-известните символи на Париж и френската нация. 

Сградата е строена през 17-и век, а допреди50 години там се е помещавала датската фондова борса

Снимка: БТА/AП

Подобно на нея сградата в Копенхаген, датираща от началото 17-и век, е една от забележителностите на датската столица и е популярна туристическа атракция. В нея допреди 50 години се е помещавала и датската фондова борса. 

За датчаните борсата е като "Нотр Дам" за парижани

Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен заяви, цитиран от "Ройтерс" и БТА, че идния месец ще замине за Париж, за да проучи как е била възстановена катедралата "Нотр Дам", която преди пет години също бе опустошена от пожар.