Служебният премиер Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси лийдър", съобщиха от пресслужбата на служебното правителство.

Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за освобождаването на българските моряци.

"Ще продължим да полагаме усилия, действията ни са много внимателни, търсим всякакви варианти за освобождаването на хората. Случаят не е забравен", каза министър-председателят.

От своя страна заместник-министър Кондов пое ангажимент близките на моряците да бъдат редовно информирани за развитието на ситуацията. По време на срещата той докладва, че в Министерство на външните работи на България действа работна група по темата, в която той лично участва. "Всеки един български гражданин ни е важен, бъдете сигурни, че активно работим моряците да се завърнат скоро у дома", добави още служебният премиер Димитър Главчев.

Товарният кораб "Галакси лийдър" с 25 души екипаж бе похитен на 19 ноември м.г. от йеменските бунтовници хуси в Червено море. Сред похитените са двама българи - капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов. "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е управляван от японската компания "Нипон юсен", но принадлежи на "Рей кар кериърс", британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам "Рами" Унгар.

В телефонен разговор с президента Махмуд Абас българският държавен глава Румен Радев глава призова Палестина да окаже подкрепа за освобождаването на българските моряци от кораба.

Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в пленарната зала в Страсбург, се изисква Европейския съюз (ЕС) да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на "Галакси лийдър", който от пет месеца е задържан в Червено море. Инициативата за резолюцията е на евродепутата Елена Йончева.

На 16 март екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", в който бяха и седем българи, бе освободен с помощта на индийските военноморски сили, съобщи тогавашният вицепремиер и външен министър в оставка Мария Габриел. Плавателният съд бе превзет от пирати в Арабско море.