Родителите на малката Амая, за чиито живот цяла България се обедини и събра за часове 750 000 лева, необходими за сърдечна трансплантация в Индия, която тя, уви, не дочака, дариха средствата на други нуждаещи се дечица. Това се разбра от отчета в платформата на фондация "Павел Андреев", където течеше кампанията "Ново сърчице за бебе Амая". 

От отчета става ясно, че 8 деца са получили шанса, който не достигна на 2-годишната чаровница, станала звездичка на 27 февруари. По данни на фондацията това са: 

  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Шанс за малкия Ивко - 174 301.45 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Да помогнем на Станислав да пребори рака - 50 000 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Помощ за Калоянчо - 43 000 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Шанс за живот на Атанас - 50 000 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Матей-за слънчево детство - 12 999.97 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Да помогнем на Ради да си служи с ръчичките - 24 999.98 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Да помогнем на Пламен за по-щастливо детство! - 32 999.97 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Помогнете! Костадин се бори с рядък агресивен рак! - 249 999.98 лв.
  • Трансфер на средства от кампания Ново сърчице за бебе Амая към кампания Заедно за ТЯХ - специалните деца - 76 561.99 лв.

Над 16 хиляди лева са върнатите суми по IBAN по желание на дарители, става ясно още от отчета на фондация "Павел Андреев", където се събираха средствата за сърдечната трансплантация на Амая. Общо близо 20 000 българи са откъснали от залъка си в опит да спасят живота й, разбираме още от отчета.

2-годишната Амая Абрашева изгуби драматичната битка за живота си на 27 февруари тази година. 

Детето, което бе диагностицирано с дилатативна кардиомиопатия и високостепенна митрална инсуфициенция няколко месеца след раждането, беше прието в реанимацията на Националната кардиологична болница в критично състояние на 12 февруари. Седмица по-късно лекарите съобщават на родителите, че сърцето е необратимо увредено и единственият изход е трансплантация. Кардиохирурзите оперират Амая, като поставят постоянен пейсмейкър, а Калоян Абрашев и съпругата му Силвия призоваха за помощ в социалните мрежи.

За сърдечна трансплантация, болнични разходи и медицински транспорт бяха необходими около 750 000 лева, които бяха събрани за часове, но, уви, не успяха да "откупят" живота на Амая.

Няколко дни по-късно съкрушените й родители обвиниха в некомпетентност екипа на чуждестранния специализиран самолет, нает да я откара до Индия. По думите на Калоян Абрашев заради тях полетът е стопиран на два пъти, а 2-годишното дете - връщано в Националната кардиологична болница в София, където лекарите от ден първи на постъпването й направили всичко по силите си, за да я закрепят до чаканото чудо. Те се заканиха, че ще съдят компанията, заради която според тях Амая не е успяла да получи дълго чакания си шанс.

Благодаря ви за изключителната подкрепа. Въпреки, че не успях да спася дъщеричката ми ви призовавам никой от вас да не се отказва за нищо на света в името на децата си. Поклон пред вас! Почивай в мир мила Амая. Знай, че мама и тате много те обичат!", обърна се към дарителите тогава Калоян Абрашев.