Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, беше срещу председателя на Народната събрание Росен Желязков, който наруши системно неведнъж правилата на това Народно събрание. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков по-рано днес. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според Кирил Петков Росен Желязков е нарушавал правилата, когато е изпълнявал повелята на Делян Пеевски и на Бойко Борисов. Те неведнъж му подвикваха от първия ред, каза Кирил Петков.

"Това, което искаме да кажем чисто политически, е много ясно съобщение - господин Пеевски и господин Борисов не притежават тази държава. Ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, ще трябва да се отърват от зависимостта си от господин Пеевски. Правилата и институциите, които трябва да работят в държавата, не трябва да бъдат подвластни на нито един човек. Сигурен съм, че в случая Росен Желязков, ако действаше по собствена воля, тези нарушения, които днес прочетохме от трибуната, нямаше да бъдат изпълнени", посочи Петков.

Затова е много важно да се каже, че България ще бъде законова държава, институционална държава, никой няма да е над закона. Ако ГЕРБ продължават да бъдат подвластни на господин Пеевски, резултатите ще бъдат като днешния, добави той.