Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В строежа на съоръжението участват американски военни кораби, заяви пред журналисти говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

"Мисля, че индикациите сега са реалистични за началото на май", каза той в отговор на въпрос относно датата, на която се очаква да е готово пристанището. Същевременно продължава и работата на международната общност за внасянето на хуманитарни помощи в Газа по други маршрути, посочи Райдър.

По израелски данни неизвестни нападатели са обстрелвали с минохвъргачки временното пристанище по време на посещение на служители на ООН. Заподозрени са палестински ислямистки бойци. Райдър каза, че има съобщения за няколко снаряда, изстреляни по обекта, но отбеляза, че това не е повлияло на строителните планове и е станало преди американските военни да започнат работа.

Вашингтон съобщи в началото на миналия месец, че американската армия планира да помогне за изграждането на временно пристанище, през което да могат да бъдат доставяни храна, вода и медикаменти във военните зони на Газа с оглед на извънредната хуманитарна ситуация. Планът предвижда построяването на плаващ кей край брега, където да акостират търговски кораби, натоварени с помощи. След това помощите ще бъдат прехвърляни на спомагателни плавателни съдове и транспортирани до специално създадено място за акостиране, откъдето ще бъдат доставяни до жителите на Газа с камиони.

Високопоставен представител на правителството на Джо Байдън, пожелал анонимност, заяви, че помощите, които ще бъда доставени през кея, ще трябва да преминават през израелски контролно-пропускателни пунктове по суша, допълва Ройтерс. Тази мярка ще бъде наложена, въпреки че пратките вече са били инспектирани от израелски служители в Кипър, преди да отпътуват за Газа.

Израел иска да предотврати възможността до бойците от "Хамас" да достигат помощи, които биха могли да им помогнат във военен план. Този подход обаче предизвиква опасения за възможни забавяния на хуманитарните доставки.

Първоначално кеят ще обслужва по 90 камиона дневно, а когато съоръжението заработи в пълния си капацитет, броят им може да нарасне до 150. Тази седмица ООН съобщи, че през април в Газа са влизали средно по 200 камиона.

Израелската армия заяви, че ще осигури охрана и логистична подкрепа за кея. Американските военнослужещи, които изгражда кея, ще бъдат охранявани от израелска военна бригада, както и от кораби на самолети на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

/НВ/

СПОДЕЛЕТЕ