Огромен пожар в житни масиви и разлято гориво по платното блокираха трафика по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, съобщиха от Областните дирекции на МВР в София и Пловдив.

Заради пламъците, които обхващат и мантинелите на магистралата, има силно задимяване в района между 118-и км и 124-ти км.

Огнеборци с пет противопожарни автомобила гасят пожара, а служители от сектор "Пътна полиция" пренасочват трафика по обходни маршрути.

Автомобилите, които се движат към София, се отбиват от 126-ии км през село Труд. По направление Бургас преминават от 118-ти км през Голямоконарско шосе.

Потребители в социалните мрежи публикуват снимки от задимената магистрала и предупреждават пътуващите.

Снимка: Facebook/АМ "Тракия" & АМ "Марица" - пътна обстановка/Aнастасия Стоянова

"Положението е меко казано страшно. Заклещен си от дим и пламъци и губиш пътя", пише в една от Facebook групите Анастасия Стоянова.

Около 17 часа от полицията в Пловдив съобщиха, че пожарът на магистралата е локализиран, а движението - възстановено.

Междувременно Силно задимяване и запрашаване има и край река Марица до Захарния комбинат и УХТ в Пловдив от друг пожар на горящи стърнища, съобщават от "Радио Пловдив".

"

Снимка: Facebook/АМ "Тракия" & АМ "Марица" - пътна обстановка/Georgi Kovachev

Малко по-рано от Областната дирекция на МВР-София съобщиха и за разлята хлъзгава течност по участъци от автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив.

По трасето са разположени допълнителни полицейски екипи, които да насочват водачите и да контролират движението с оглед недопускане на тежки пътни инциденти.