Такава цел бе поставена на българско-китайския бизнес форум в Пекин, който беше открит от президента Росен Плевнелиев.

В него се включиха повече от 300 представители на 160 китайски компании и на близо 40 български фирми в областта на производството и износа на вино, текстилната промишленост, високите технологии, транспорта, търговията и туризма.

По думите на Плевнелиев, Китай може да има предприятия в българските индустриални зони и така стоките на азиатската държава да имат по-лесен достъп до европейския пазар, предаде БНР.

Председателят на Китайския съвет за международна търговия отчете, че търговският стокоомбен между двете държави се е увеличил с 30 на сто.
Според Уан Дзи Фей трябва да бъде стимулиран вносът на български стоки като виното и розовото масло.

Българска фирма ще изпълнява поръчка на китайска компания на стойност 50 милиона долара.

В момента стокообменът между двете държави е над 1,7 млрд. долара.
Страната ни изнася за азиатската държава предимно рафинирана мед и медни сплави. За последните 16 г. китайските инвестиции у нас са над 82 милиона евро.

Плевнелиев запозна бизнеса с договореното на официалната си среща в Пекин - за няколко проекта, един от тях е по линия на тристранно сътрудничедство между България, Румъния и Китай.

"Да работим за изграждане на мост и хидроцентрала на Дунав в района на Никопол, Турно Мъгуреле, магистрала "Черно море", тунелът под Шипка, съвместна работа над мостове по Дунав, както и концесии на китайски компании на пристанища на Дунава и на Черно море", каза Плевнелиев.

Президентът се срещна с премиера на Китай Ли Къцян и с председателя на парламента Джан Дъдзян.