Зелената сделка е най-мащабната технологична, социална и икономическа реформа, която се е случвала на Европейския съюз от момента на неговото създаване, в последните 70 години. Това каза в ефира на bTV председателят на борда на директорите на Dir.bg, инициатор и основател на форума "Green Transition" Моника Станишева. Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" ще се проведе от 26 до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в София. В нея над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

"Когато искаме да направим толкова съществена крачка напред, толкова голяма трансформация, трябва да бъдат огледани всички аспекти. Тази реформа не може да бъде оставяна да се случва хаотично, а трябва да бъде управлявана. Изключително важно е да се обърне внимание на страховете на хората. Те не бива да бъдат пренебрегвани, но не бива да бъдат и генерирани. Нашата цел като медия, като Dir.bg, е да направим така, че всички въпроси да бъдат зададени, всички анализи да бъдат направени, всички отговори да бъдат получени", заяви Моника Станишева.

По отношение на наболялата тема за бъдещето на ТЕЦ-овете тя смята, че разговорът с хората трябва да бъде воден от политиците, но със задължителното условие да бъдат откровени.

"Истината е, че тези енергийни източници вече не са конкурентни. Истината е, че те също така са рискови за здравето на хората и всички го знаят. Но също така истината е, че трябва да се мисли занапред, какво се предлага за алтернатива на тези хора. Те не могат да бъдат хвърлени зад борда. Това е квалифициран човешки ресурс, който би трябвало да намери приложение на своите умения на друго място. Тук е въпрос на правилно създаване на политики", каза Моника Станишева и посочи като добър пример Полша и Германия, които минават успешно по пътя на трансформацията.

По отношение на Зелената сделка продължават да се чуват диаметрално различни гледни точки. От "Зелена сделка приключи" до "Не, не, тя ще продължи още по-бързо, трябва да се ускори".

"Както в повечето случаи, истината вероятно е по средата. Разбира се, че ще има предефиниране, но това предефиниране е свързано наистина с отчитане и на социалните елементи, които са изключително важни, и също така с целите на Европа. Европа не може да бъде конкурентна на света, ако не мине през една много голяма технологична и зелена трансформация. Зелeната сделка и трансформация е равнозначна на конкурентноспособност. Това означава повече доходи за хората в дългосрочен план, повече възможности а нови работни места и повече просперитет за всички", каза председателят на борда на директорите на Dir.bg.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Докато живеем с усещането, че "едни европейски бюрократи" ни казват какво трябва да правим и сме жертва на "едни политики", целият вят се променя. Миналата година беше проведено най-голямото събиране на света по темата климатични промени - срещата КОП28 в Дубай. На него 195 страни подписаха споразумение, че три пъти трябва да се увеличи енергията, произвеждана от възобновяеми източници, два пъти трябва да се повиши енергийната ефективност и коалиция, водена от САЩ, предложи, и това беше прието, три пъти да се увеличи енергията, произвеждана от атомни източници, атомната енергия.

"Тази трансформация се случва на всички", подчерта Моника Станишев и даде пример с Китай.

"Всички си мислят, че това е най-големият замърсител и там нищо не правят. Това изобщо не отговаря на истината. Китай в момента е държавата, която произвежда и инсталира толкова голям обем енергийни източници за възобновяема енергия, че те са повече, отколкото всички останали страни, взети заедно".

Част от идеята на "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е добрите практики да бъдат споделяни. Този зелен преход няма как да бъде успешен, ако хората не бъдат част от него, ако домакинствата и хората не намерят своето по-добро бъдеще в рамките на тази трансформация.

"Ще дам за пример Гърция. В рамките на техния План за възстановяване и развитие те финансираха домакинства, които сложиха на своите покриви и тераси соларни инсталации, вследствие на което тези домакинства станаха енергийни производители. Те спират да плащат сметките си за ток всеки месец и тези пари отиват за нещо друго - за храна, за дрехи на децата. Накрая на годината, след като държавата изкупува произведената от домакинства енергия, се тегли чертата и се вижда дали си произвел повече или си потребил повече. Ако си произвел повече, ти връщат обратно средства. На много домакинства в Гърция им бяха върнати 1000-2000-3000 евро на края на годината", посочи инициаторът и основател на форума "Green Transition".

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Събитието е на изключително високо ниво. Трима европейски комисари ще вземат участие. Това са вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за Зелената сделка, българският еврокомисар Илиана Иванова, която отговаря за иновациите, културата, младежта и проучванията, комисарят по работни места Никола Шмит. Основен акцент на този форум ще бъдат социалните аспекти на този преход. Също така бившият държавен секретар на САЩ и доскоро специален пратеник за климатичните промени Джон Кери. Ще дойдат и шестима генерални директори или заместник генерални директори на ЕК. В различни аспекти и теми те ще коментират от зеления транспорт, зеленото финансиране, енергийния преход, иновациите и тяхното бъдеще. Една от многото ни интересни теми и дискусии ще бъде темата, свързана с бъдещето на програма "Хоризонт". За първи път в България идва Марк Льометр. Той е генерален директор на дирекцията за иновации. От 95.5 млрд. евро се очаква тази програма да стане 200 милиарда евро. Той ще обсъди с българската общност, българската екосистема от иноватори, нейното бъдеще.


Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bgи 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.