"Към 19.30 ч. московско време (17.30 ч. бълг. време) на летище Казан при приземяване се разби Боинг-737, летящ от Москва за Казан. Последва експлозия", съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Самолетът Боинг-737-500 е на авиокомпанията Татарстан, информира руската държавна агенция за гражданско въздухоплаване (Роасавиация).

"На мястото се извършват аварийно-спасителни дейности”, посочи представител на Росавиация.

Причината на самолетната катастрофа

Ръководителят на Приволжското следствено управление на транспорта към Следствения комитет на Русия Александър Полтинин заяви, че версиите за тежкия инцидент са две - грешка на екипажа и техническа неизправност, предаде Интерфакс.

Авиодиспечерът Кирил Корнишин заяви пред РИА Новости, че пилотът е поискал разрешение за втори заход към пистата. Той му е дал, но такъв не е направен. Секунди след това самолетът се е разбил.

Гулназ Миниханова от авиокомпания "Татарстан" - собственик на машината, подкрепя предположението за пилотска грешка, предаде БТА. Рубен Есаян, заслужил летец-изпитател, твърди обаче пред всекидневника, че трагедията се дължи по-скоро на страничен вятър или на лоша видимост.

Машината се е ударила с носа в пистата.

Самолетът е бил в изправно състояние преди полета, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от авиационните среди.

"Преди да отлети, летателният апарат е преминал всички предполетни процедури и е бил проверен. Всички негови компоненти са били технически изправни", заявява източникът.

Сред жертвите има две деца - момичета на 11 и на 15 години. Телата на 10 души вече са разпознати от техни роднини, присъствали на летището; семействата получават психологическа помощ от най-добрите специалисти на федералното здравно министерство.

Днес в Казан се очаква да пристигнат и други близки на загинали, а междувременно 135 души с 33 единици техника разчистват пистата.

На летището са отменени 53 вътрешни и международни полета и то ще остане затворено до 12 часа московско време на 18 октомври.