Той беше задържан първоначално за 24 часа, но арестът му е удължен на 72 часа, предаде БНТ. Вече са му повдигнати и обвинения - за това, че е предоставил колата за шофиране от водач в нетрезво състояние, което е довело до смърт, съобщи Дарик радио. Ако бъде осъден, той може да получи присъда над 5 г. лишаване от свобода.

Във фаталната вечер Живко преценил, че не може да шофира, защото е твърде пиян, и дал ключовете за опела на втория си братовчед Данаил, който пък има книжка едва от 3 месеца и седнал зад волана пил.

"Съжалявам за всичко", заяви днес Живко пред bTV. Той отговори с "да" на въпроса дали заслужава да бъде в ареста.

На самия шофьор, чиято алкохолна проба показа 1,3 промила алкохол, все още не са повдигнати обвинения, тъй като здравословното му състояние е много тежко, предаде БТА. По закон обаче го заплашват от 5 до 15 години затвор.
Данаил Георгиев остава в кома, съобщиха от отделението по анестезия, реанимация и интензивна терапия към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където е настанен. Той е с черепно-мозъчна травма, която на този етап не позволява неврохирургична интервенция. Георгиев е и с фрактура на подбедрицата, но ще бъде подложен на операция заради нея най-вероятно след два дни, допълват специалистите.

18-годишният Христо, който се е возил на задната седалка на автомобила разказа как е карал Данаил.
"Не съм очаквал от него да кара толкова бързо. Иначе е много кротък. Спряхме на бензиностанцията да зареди, после потегли с висока скорост. Казахме му да не кара бързо, да намали, да се върне в неговата лента. Повтаряхме му два или три пъти, докато не стана инцидентът. Нямаше състезания, нямаше друга кола", каза още младежът пред bTV.

"Чуха се невъбразим трясък и писъци, токът угасна. Изскочихме навън двамата със съпруга ми. На тротоара - касапница, нямам друга дума. Мъртви или издъхващи тела на деца, разхвърляни на 20 метра по плочките. На уличното платно - откъснат крак", спомня си пък пред "24 часа" Теменужка Сталева - първата очевидка.

Междувременно в Симеоновград, където започна тридневен траур, стотици роднини, близки, приятели, съученици и преподаватели погребаха четирима от загиналите младежи - Яница Бойчева, Георги Георгиев, Красимир Марков и Евгени Атанасов. 
В същото време в във Велико Търново в последния му път бе изпратен Трифон Трифонов.
Вчера в Хасково пък бе погребана и приятелката им Мелин Зеид. 

Такава трагедия Симеоновград не помни от 20 юли 1979 г. Тогава влак връхлетя автобус на жп прелез край града. В свирепата катастрофа загинаха 18 души”, коментираха опечалени симеоновградчани пред "Стандарт нюз", които се събраха на гробищата.

Яница и Георги бяха положени в ковчезите с балните си дрехи. В края на май двамата трябваше да са абитуриенти. Евгени и Красимир пък догодина щели да завършат училище. Трифон също бе погребан с костюма за бала, който преди дни му купили.

Наследниците на шестимата загинали при катастрофата трябва да получат лимита на застрахователната отговорност, коментира пред „Фокус” председателят на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътни произшествия Георги Вълков. По думите му често пострадалите при катастрофи подписват споразуменията с малки обезщетения, тъй като имат нужда от пари за лечение.
„Предполагам, че на тези наследници ще им бъдат предложени обезщетения между 25 000 и 35 000 лв. Ако се влезе в съдебна фаза обаче, обезщетението може да стигне до 100 000 – 150 000 лв. на наследник”, обясни Вълков.

Последна актуализация в 20,20 ч.