Над 600 експерти по антитероризъм, ръководители на тайни служби и 103-има министри на вътрешните работи се събраха в италианската столица за годишна среща, на която ще обсъдят новите заплахи пред света и как да бъдат преборени.
Между министрите е и Цветан Цветанов, който ще се срещне с генералния секретар на Интерпол. Тема на разговор между двамата ще бъде именно съдействието, което организацията може да окаже в разследването на атентата в Бургас.

За Интерпол обаче е необяснимо как след като се разполга със снимка и видео на атентатора все още няма информация за неговата самоличност, заяви Роналд Ноубъл. Самата световна полицейска организация е използвала своята мрежа и за информация срещу заплащане, но резултатът бил нулев.

Неотдавна Цветанов заяви, че МВР има напредък в разследването и данни кой стои зад атентата, но тъй като няма твърди доказателства, няма как да съобщи повече. Официално българската страна така и не потвърди версията на Израел, че зад терористичния акт стоят Иран и ливанската групировка Хизбула.

През август президентът Росен Плевнелиев заяви, че до средата на септември правителството ще направи сериозен отчет докъде е стигнало разследването. Това обаче не стана.
В края на октомври, при посещението си в Израел, Плевнелиев декларира пред премиера Бенямин Нетаняху, че "сме сигурни, че ще успеем да посочим на света тези, които са извършили бомбената атака".

По-късно днес обаче МВР разпространи официално съобщение за среща между Цветан Цветанов и шефа на Европол Роб Уейнрайт, в което последният е цитиран да казва: "Тази сутрин говорих с министър Цветанов за някои наши актуални операции срещу големи организирани престъпни групи в цяла Европа. Разгледахме текущото разследване на терористичната атака през лятото. Европол се включи със значителен принос и съм много впечатлен от напредъка на българските власти, който те са постигнали в разследването на този значителен инцидент. Така че България се оказва един от нашите най-близки партньори в Европа, и съм много щастлив, че мога да се срещна отново с министър Цветанов".

Цветанов пък е благодарил на Европол и лично на Уейнрайт за помощта, която нашите служби получиха след терористичния акт.
"Имаше експертизи, направени от Европол, които дадоха съществен прогрес на разследването. Мога да кажа, че в рамките на предстоящите 6 месеца предстоят значими, знакови разследвания, които ще приключат със силни операции, насочени срещу трансгранични организирани престъпни групи и за голямо съжаление - с участие на представители от българската организирана престъпност", е заявил министърът.