Новината бе съобщена от говорителя на комисията Оливие Баи, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд (КС), предаде БТА.

Броени часове по-рано депутатите избраха зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на Върховния административен съд, за членове на КС от парламентарната квота.

Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда, отбеляза говорителят. ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, добави Баи.

Миналата седмица след представяне и изслушване на кандидатите в правната комисия стана ясно, че срещу Марковска има сигнал от лице, подписало се като Георги Тонев Колев. Той почти изцяло се базира на разследване, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, спряли за проверка Георги Георгиев, с когото живее и който бил видимо пиян. Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти, както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.
Тя заяви в отговор, че твърденията в доноса са плод на болно въображение. Вчера обаче Европейската комисия разкритикува остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати от КС.

Европейската комисия призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси, заяви говорителят Оливие Баи. Днес комисията отчита, че гласуването в пленарната зала не бе съобразено със сигналите на ЕК от последните дни, добави той.

Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос.

ЕК ще следи темата отблизо, в контекста на продължаващия механизъм за сътрудничество и оценка. Комисията ще бъде в постоянен контакт с българските власти и ще докладва на Съвета на ЕС. Винаги има възможност комисията да представи допълнителен доклад по механизма, извън предвидения за края на 2013 г., "ако положението в България го изисква", се допълва в изявлението.

В отговор на последвали въпроси Баи отбеляза, че комисията очаква нашата страна да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система.
Ще зависи от развитието на ситуацията в България и нашата оценка за нея, дали ще има допълнителен доклад. Засега намерението ни остава да изготвим следващия доклад в края на 2013 г., но остава открита възможността за доклад по всяко време, ако ситуацията "се развие в грешна посока", добави Баи.