С нови 80 автомобила за контрол изцяло ще бъде обновен автопаркът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение в централата на фирмата доставчик и представител на производителя, където му беше представен първият оборудван автомобил.

Новите автомобили за "Автомобилна администрация" ВИЖТЕ ТУК >>> 

Всички коли вече са доставени и започва тяхното оборудване. От фирмата изпълнител увериха министъра, че автомобилите ще бъдат напълно окомплектовани до август т.г., когато ще могат да влязат в употреба.

До този момент никога не са били купувани толкова нови автомобили наведнъж за нуждите на агенцията, като последно през 2009 г. са доставени 29 превозни средства, отбелязват от транспортното министерство.

Към момента Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" разполага със 74 леки автомобила за контрол на пътя, като половината от тях са над 20-годишни, силно амортизирани и с голям пробег.

"Това е напълно неприемливо за държава член на ЕС, която има ангажименти по контрол не само на вътрешния, но и на международния трафик на пътници и товари", подчерта Георги Гвоздейков. Той посочи още, че остарелият автомобилен парк значително затруднява ефективното изпълнение на служебните задължения на инспекторите и генерира високи разходи за техническа поддръжка и гориво.

"Затова и основен приоритет за екипа ни бе да осигурим финансиране и изцяло да подменим автопарка. Само така можем да имаме ефективен контрол, който е пряко свързан и с поддържането на високо ниво на безопасност на движение по пътищата", подчерта министърът.

За подновяване на автомобилния парк на "Автомобилна администрация" бе проведена обществена поръчка и през ноември 2023 г. бе сключен договор със "София Франс Ауто" АД за доставката на 80 нови автомобили с включено оборудване. Стойността на договора е 6 353 674 лв. с ДДС, като средствата са осигурени от националния бюджет.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията