Анастасов бе издигнат от управляващите, а Марковска - предложена от независими депутати, макар първоначално тя да бе фаворит на ГЕРБ.
Oсвен тях двамата, имаше още кандидатури - другият зам.-председател на парламента - Екатерина Михайлова, номинирана от Синята коалиция, и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд, номинирана от левицата.

За Анастасов гласуваха 122 депутати, един бе против, 8 се въздържаха. За  Марковска гласуваха 127 депутати, 13 бяха против, а 13 се въздържаха.
Михайлова подкрепиха 41 народни представители, а 59 се въздържаха.
За Върбанова гласуваха 57 депутати, 21 бяха против, а 69 се въздържаха, предаде "Фокус".
ДПС не гласува за Анастасов и Михайлова.
Социалистите поискаха гласуването да е тайно, но управляващите не приеха идеята, предаде Дарик.

Вчера Европейската комисия разкритикува остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати от КС, пише "Медиапул". "Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията КС", се казва в позицията на комисията.

Миналата седмица след представяне и изслушване на кандидатите в правната комисия стана ясно, че срещу Марковска има сигнал от лице, подписало се като Георги Тонев Колев. Той почти изцяло се базира на разследване, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, спряли за проверка Георги Георгиев, с когото живее и който бил видимо пиян. Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти, както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.
Тя заяви в отговор, че твърденията в доноса са плод на болно въображение.

"Винаги съм спазвала закона. Мога да гарантирам, че така, както съм спазвала в работата си 35 години, ще продължа в бъдеще да работя по този начин, без каквото и да е чуждо влияние отвън", заяви след избора днес пред журналисти Венета Марковска.
В отговор на въпрос коментира: „Не е добре да се прикриват сигнали, но в случая сигналът срещу мен беше анонимен. Това е сигнал без лице, неидентифициран е”.
Не мога да зная трето лице, различно от мен, какви имоти има, няма откъде да знам, каза тя на въпрос дали има подарени имоти на Георги Георгиев.

Според Марковска няма политическа договорка в избора й. Никога не е имала  имала срещи с никой от управляващите.
Независимият Дарин Матов, който е сред издигналите кандидатурата й, посочи, че е крайно време професионалисти да бъдат избирани.
Няма договорка, престанете да търсите под вола теле, каза Матов и добави, че това, че има принадлежност към ГЕРБ, не означава, че е член на партията, предаде БТА.

Има договореност между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, заяви обаче депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.
"Непочтено, лошо за България е това договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС, за да се направи кандидатура, която беше оспорена в публичното пространство, кандидатура на българския парламент с най-много гласове. Не помня парламентът да е бил толкова силно построен в такава коалиция между власт и опозиция срещу публичното мнение, обясни той.

"Анастасов - официалният кандидат на управляващите, потъна в това гласуване, защото нямаше гласове на ДПС - 0 бяха, а БСП гласува фактически по-малко за него отколкото за Марковска и затова тя взе най-много гласове. БСП си пожертваха включително и собствения кандидат. Досега Конституционният съд беше изцяло на Първанов, сега ще бъде може би на някаква такава коалиция", предположи Веселин Методиев.
Депутатът от Синята коалиция коментира, че Любен Корнезов от левицата е поискал тайно гласуване, защото се е надявал, че ще се разцепи ГЕРБ - "защото вътре е подействал камшикът на водача на групата, т.е. партийната дисциплина, а те не са били съгласни".

Изборът на ДПС за конституционни съдии е политически обоснован и логичен, заяви Лютви Местан.
ДПС нямаше своя кандидатура. Те не подкрепиха предложенията на ГЕРБ и Синята коалиция и гласуваха за кандидатурите на Коалиция за България и на част от независимите депутати.

Оттук нататък се надявам да бъда полезен още повече към държавата и обществото, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Анастас Анастасов. На въпрос за върнати текстове от закона за конфискацията, чийто автор е, депутатът отговори, че Конституционният съд е отменил шест текста от закона. Нито един от тези текстове не влияе върху нормите на закона. Законът влезе в сила, той ще действа, посочи Анастасов.