Европол съобщи в Хага, че е разбита банда от опитни крадци на ценни антикварни книги, предаде ДПА.

Деветима грузинци са арестувани при акции в Грузия, Латвия, Естония, Литва и Франция, съобщиха от правоприлагащата агенция на Европейския съюз.

Бандата е отговорна за кражбата на най-малко 170 книги, с което е нанесла щети за около 2,5 милиона евро (2,7 милиона долара) и "неизмерима наследствена загуба за обществото", каза Европол.

Някои от книгите са били продадени на търг в Санкт Петербург и Москва, което "на практика ги прави невъзстановими", допълни правоприлагащата агенция на ЕС.

Крадците са се съсредоточили върху редки книги на руски автори като първите издания на Пушкин и Гогол, добавя БТА.

Около 100 агенти са били разположени в Грузия и Латвия, претърсвайки 27 места. Те са иззели 150 книги, за да проверят произхода им.

Описвайки начина на действие на бандата, Европол каза, че крадците посещават библиотеки с молба да видят антикварните книги, след което ги снимат и внимателно ги измерват.

Седмици или дори месеци по-късно те се връщат с подобна молба, този път за да разменят грижливо изработени копия с антикварните книги.

Експертите са установили, че копията са били с изключително качество.

В други случаи те просто влизат с взлом, за да откраднат книгите, които са проверили в миналото.

Международното разследване започна след искане за информация от Франция, което накара други държави да съобщят за откраднати книги.