Кандидатурата й е издигната от депутата Дарин Матов. По неофициална информация от кулоарите на парламента сигналите са подадени от лице, подписало се като Георги Тонев, предаде БТА.
Сигналът е до председателите на всички парламентарни групи и в него има данни за Марковска, според които нейни близки са се сдобили с "апетитни имоти".

Освен това Тонев обръща внимание на чести според него разговори между Марковска и адвокат Румен Еленски (той защитаваше лидера на ДПС Ахмед Доган по делото за хонорара от 1,5 млн. лв. и Валентин Ангелов по делото "Сапард" - бел.ред.)

Докато бе изслушвана от парламентарната правна комисия днес, Марковска заяви, че не знае за сигнала. Конституционните съдии трябва да са изключително компетентни, да не се поддават на външни влияния и вмешателства, призова тя, цитирана от "Фокус".
В концепцията си посочи, че ако бъде избрана, би се справила с материята в Конституционния съд.

Другият кандидат за конституционен съдия - сегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, беше представен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Самият Анастасов коментира публикации за това къде е завършил юридическото си образование. Той заяви, че не се срамува, че е завършил в Академията на МВР или че е бил председател на съда в Ямбол. Той гарантира, че ако бъде избран, няма да се повлиява от политически пристрастия.

Кандидатурата на Синята коалиция - Екатерина Михайлова, представена от депутата Веселин Методиев, беше свързана с предложения за разширяване на възможностите за сезиране на Конституционния съд.
Според Михайлова е ненормално участниците в изборите да нямат право да обжалват резултатите от тях. Според нея всяка парламентарна група, без значене от големината си, трябва да има възможност да сезира Конституционния съд.

Въпросите към четвъртия кандидат - Татяна Върбанова, представени от депутата Янаки Стоилов, бяха свързани с тълкувателната дейност по основните права и свободи на гражданите. Тя заяви, че не се възприема като партийна кандидатура, а тълкува номинацията си като оценка за работата си. Сега Върбанова е съдия във Върховния касационен съд.

Изложението на съдия Върбанова обаче бе засенчено от коментарите на депутата от БСП и бивш конституционен съд Любен Корнезов. Той бе призоваван всеки път от председателя на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) да задава въпроси на кандидатите, съобщи Медиапул. Това произведе въпроса "Ямбол или Сливен?" към Анастасов, който е бивш шеф на съда в Ямбол.
В крайна сметка обаче изказванията на Корнезов достигнаха кулминацията с обръщението към Върбанова: "Г-жо Върбанова, аз съм чел ваши решения и съм впечатлен от тяхното ниво (казвам това), защото съм скептик към жената юрист", заяви Корнезов, но вместо това да предизвика възмущение от депутатите, то бе изпратено със смях от повечето членове на правната комисия.

Четиримата кандидати ще бъдат гласувани в пленарната зала на 31 октомври.

Конституцонните съдии имат 9-годишен мандат.