Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви избора си за служебни министри по време на срещата за консултациите с парламентарно представените партии при президента Румен Радев. След като чу състава на кабинета, лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков го нарече "абсолютна наглост и обида в опит да се прикрият зависимостите на кабинета". Малко след това представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата на "Дондуков"2, обявявайки, че са "взривени".

Преди окончателно да си тръгнат от залата, те изслушаха Румен Радев, който се обърна със съвет към тях да се възползват от следващите два дни, в които имат възможност да продължат комуникацията с Главчев.

"Неслучайно аз правя тези консултации в присъствието на господин Главчев, за да може той да чуе от първо лице възраженията и претенциите на партиите. Но не забравяйте - според Конституцията, така, както вие я променихте, негова е отговорността и той следва да реши дали да се съобрази с вашите претенции, или не. Аз не мисля по никакъв начин да бавя политическия процес. Ако има промени, Главчев трябва да е уведомен до понеделник, защото във вторник сутринта ще издам три указа - за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни - "две в едно", категоричен беше държавният глава.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата", подчерта Петков и отбеляза, че ако Георги Гвоздейков приеме поста на транспортен министър, ще бъде изключен от ПП.

Снимка: БТА

"Мундров е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел и който никога не беше дискутиран, така че да бъде приет. Това показва ярко политическо оцветяване по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ с голямата опасност отново да имаме отново само хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване, а купеният вот да е със същите мащаби, в които го видяхме на местните избори. Ние сме взривени от това предложение", продължи Петков и отбеляза, че предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова е заместник на Борислав Сарафов, който е "олицетворение на превзетата държава": Няма да има безпристрастно правосъдие", коментира още бившият премиер.

След това представителите на ПП-ДБ заявиха, че са обидени, и напуснаха срещата.

Снимка: БТА

От своя страна депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че сред предложените министри няма членове на ГЕРБ.

"Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите", отговори той на обвиненията на Кирил Петков.

Снимка: БТА

Дончев подчерта, че има очакване за организиране на честни избори и надежда след "почти тригодишният спазъм, където цялата обществена енергия на партиите отиде във взаимното им унищожение и не остана енергия да се задвижат обществените системи, да има промени, които да носят резултати за хората, след изборите да се появи един по-съзидателен модус и да се намери формулата, която с малко повече съгласие да има повече постигнати резултати".

От името на ДПС Йордан Цонев заяви, че кабинетът може да разчита на подкрепата на парламентарната група. 

"Като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите се придържаме към приетите изменения в член 99", каза Цонев и подчерта, че кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата - Шенген и еврозоната.

Снимка: Булфото

След него думата взе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, според когото служебният кабинет е "добре балансиран с представители, които добре балансират между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС".

"В него фигурират имена, които в годините назад са били свързани и продължават да се свързват както с ГЕРБ, така и с ПП-ДБ, и с ДПС. За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото на пръв поглед те имат поне четирима представители в този кабинет. И реакцията е леко лицемерна от тяхна страна", обясни Костадинов.

По думите му служебният кабинет вече може би подготвя нова тройна коалиция.

"Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни и свободни избори, но имаме едно голямо предимство", каза лидерът на "Възраждане", визирайки изборите 2 в 1 и възможността за по-голяма избирателна активност, която да предотврати манипулирането на вота.

"Крайно време е България да има българско, а не евроатлантическо правителство", посочи Костадинов.

Снимка: БТА

Радев попита представителите на ИТН дали и те имат представител в състава на служебния кабинет. Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов отбеляза, че ако закачката е свързана с Евтим Милошев, то тогава нямат, защото отдавна са се разделили с него.

"Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа, защото няма да ви хареса", каза Йорданов и продължи:

"Тази консултация, след промените в Конституцията, е демонстрация на безсмисленост. Със или без нея служебният кабинет ще е такъв, какъвто е. Тези глупави промени в Конституцията, които направиха от ГЕРБ, ДПС и онези, които се обидиха и излязоха. Най-голямата вина е точно на тези, които се обидиха и излязоха. Заради комплексите на Христо Иванов тръгна да се променя Конституцията. Предполагам, че сега цялото българско общество осъзнава в каква глупост сме се вкарали".

По думите му е съвсем логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет и "няма как да е по друг начин след промените в Конституцията.

Снимка: БТА

"Бих казал, че този кабинет наистина е на ПП-ДБ, защото господин Главчев беше избран за председател на Сметната палата с техните гласове и при промените в Конституцията го направиха един от възможните кандидати за служебен премиер. Не виждам защо господин Петков излезе така възмутен, може би не е закусвал пици. Защото отговорността е основно тяхна. Те са генераторът на тези промени в Конституцията", отбеляза Йорданов.

От ИТН се надяват Конституционният съд "да се сети каква му е работата" и да разгледа заведените жалби срещу промените в основния закон. Ако това не се случи, ще търсим конституционно мнозинство за промяна на промените в Конституцията, коментира още той.

Теменужка Петкова засегна темата за публичните финанси на страната. През последните няколко дни се е появила информация, от която става ясно, че се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери, посочи Петкова. По думите ѝ това крие съществени рискове като ликвидността на системите, дефицита на бюджета, присъединяването към еврозоната. Тя апелира служебният премиер и кабинет да обърнат внимание на тази тема. Петкова заяви, че ги е притеснило поведението на правителството в оставка и на финансовия министър.

От своя страна Цонев коментира и решението на Народното събрание за финансовата ликвидност. Пристъпихме към тежко решение да забраним разходването на средства по консолидираната бюджетна програма, заяви Цонев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че вече са чути оценки, че всички разходи са направени съгласно закона за бюджета, но законът за бюджета "не е само баланс между приходи и разходи, а и тяхното времево разполагане". В този момент балансът се нарушава и това застрашава ликвидността на системата. На крачка сме пред еврозоната и по никакъв начин не трябва да излагаме този времеви прозорец да се затвори пред нас, посочи още Цонев.

Снимка: БТА

Искам да споделя своите притеснения относно финансите на държавата. В президентството всеки ден сме в комуникация с Българската народна банка, следим всички въпроси. Искам да върна вниманието една година назад, когато Гълъб Донев, с неговия служебен кабинет, излезе и каза, че ако се продължи с популистките политики по отношение на финансите, реалният дефицит ще бъде 6,8%, коментира Радев. Той припомни, че е имало обвинения като "служебното правителство излезе с дефицит 6,8%, ние го направихме на 3%". Силно се притеснявам, че тези 3% дефицит в края на миналата година са в резултат на значителни особени финансови гимнастики и насилствено "натискане" на дефицита с изпразване на Фонда за сигурност в енергийната система, където оставихме 850 млн. лв., с декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, с игра с ДДС и парите за общините, коментира президентът, цитиран от БТА.

Моят съвет към Димитър Главчев е Министерството на финансите на служебния кабинет да направи един щателен анализ за финансите на държавата и да излезе ясно да обяви за какво става въпрос. Този насилствено наложен трипроцентов дефицит има опасност тази година да избие нагоре, както и инфлацията. Това е едно от нещата, които трябва да следи и парламентът, каза още Румен Радев.

Снимка: Булфото

За първи път държавният глава провежда обявяването на състава заедно с консултациите с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.

Провеждаме днешните консултации в изпълнение на новите редакции в Конституцията. За първи път правя консултации с всички партии едновременно и заради Конституцията, и заради отговорността, коментира Радев в началото на срещата.

"Обществото очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и датата за изборите. Затова и провеждам консултациите в присъствието на предлагания от мен кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, за да може да се изпълни едно от условията. А именно - Народното събрание, чрез тези консултации, да е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно и отговорност. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от господин Главчев, а не от медиите", обясни държавният глава.

Той отбеляза, че БСП не присъстват на консултациите. "Заявките за опозиционност не означават липса на отговорност", подчерта президентът. 

Радев благодари на Главчев, че обявява състава на кабинета един ден по-рано, и беше категоричен, че не се е месил в избора на служебни министри. 

Снимка: Булфото

"Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат "две в едно" на 9 юни, съобщи още Радев, като обяви, че във вторник .

"Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван", заяви и Главчев, представяйки състава на служебното правителство:

Людмила Петкова - служебен финансов министър;

Калин Стоянов - служебен вътрешен министър;

Виолета Коритарова - служебен регионален министър;

Ивайло Иванов - служебен социален министър;

Атанас Запрянов - служебен военен министър;

Ивайло Ценов - служебен министър на външните работи;

Мария Павлова - служебен правосъден министър;

Галин Цоков - служебен министър на образованието;

Галя Кондева - служебен здравен министър;

Найден Тодоров - служебен министър на културата;

Петър Димитров - служебен министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - служебен министър на земеделието;

Георги Гвоздейков - служебен министър на транспорта и съобщенията;

Петко Николов - служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Карадимов - служебен министър на иновациите;

Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката;

Валентин Мундров - служебен министър на електронното управление;

Евтим Милошев - служебен министър на туризма;

Георги Глушков - служебен министър на спорта.

Ден по-рано - по време на срещата с ръководството на ЦИК, държавният глава заяви, че Главчев ще бъде готов със състава на правителството до края на деня, и затова кани и него на срещата с партиите.

Радев връчи папката миналата събота, а Главчев имаше срок до утре, за да подбере равноотдалечени, по думите му, експерти за служебни министри.