Съдът е вдигнал запор върху 15 движими паметници на културата от колекцията на Васил Божков, съобщи БНТ. Решението е на Административен съд София - град от 9 февруари и не подлежи на обжалване.

Снимки от колекцията на милионера и от акцията по изземването ВИЖТЕ ТУК>>

От съдебния акт става ясно, че е отменен запорът върху артефакти, който е бил наложен от НАП, с цел обезпечаване на бъдещи вземания.

Според съда причината за отмяната на запора е оценката на тези културни ценности на стойност 20 милиона и 480 хиляди лева. Съдът се мотивира, че не е ясно кога е направена тази оценка - дали към момента на налагане на запора или в предишен период.

Според съдебния състав културните ценности, представляващи национално богатство, са трудно оценими и тяхната стойност постоянно се покачва, което може да доведе до свръхобезпеченост.

Вече 4 години колекциите на Васил Божков с антични предмети и произведения на изкуството се съхраняват в депата на Националния исторически музей и Националната галерия, след като бяха иззети.

Жандармерията стои денонощно пред вратата на хранилището в НИМ, където се намира иззетата колекция на Божков, а в Националната галерия на пост са полицаите от столичното 5 РПУ. Достъпът до колекциите е само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Снимка: Прокуратура

Колко струва това на държавата?

Днес от МВР обясниха, че няма как да бъде изчислено. В началото на миналата година обаче тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев изнесе данни, че само охраната на картините е струвала 4 млн. лв. Поставянето на полиция и жандармерия в двата музея се е наложило заради прокурорско постановление, тъй като античните предмети и произведенията на изкуството са веществени доказателства.

Античната колекция, и картините на Божков се съхраняват при същите условия, при които и музейните колеции, но са в отделни помещения.

При изземането на колекцията в началото на 2020 г. фондация "Тракия", която стопанисваше колекцията обяви, поиска техническа помощ от ЮНЕСКО. Три години по-късно попитахме световната организацията какви мерки е предприела. 

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

Какво съдържа колекцията? 

Произведенията са на ателиета от Персия, Мала Азия и Балканския полуостров от широк хронологически обхват между 6-ти и 2-ри в. пр. Хр.

В обособена група са представени сребърни съдове и прибори, както и чаши с различни форми, изработени от сребро, украсени с позлатени сцени. В колекцията се съхраняват три вази от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал.

Снимка: "Булфото"

Върху една от тях е изписано и името му - Орфей. Други сребърни вази със сцени носят изображенията на знаменитите в древността гръцки герои - Тезей и Елена, появата на чиито образи върху метал са изключителна рядкост. Изключителна ценност представляват и чашите, върху които са изписани имената на техните притежатели, посвещения на богове или теглата на съдовете. 

Други по-значими групи предмети в колекцията са: нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа от метал и керамика, метална и мраморна пластика.

По повод акцията за изземване на предметите от "Нове холдинг" заявиха, че всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им, добавиха оттам.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

"Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована. От името на Фондация "Тракия" остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.", се казва в прессъобщение на "Нове холдинг".

Снимка: БТА

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта, заявиха при акцията от "Нове холдинг".