Около 70 души бяха ранени по време на размирици в Белград срещу независимостта на Косово. От тях 15 са полицаи, съобщи за Си Ен Ен Никола Йованович, журналист от вестник “Блиц”, пише "Фокус". Сред ранените е холандски фоторепортер. Няма тежко пострадали.
По-рано около 100 000 души се събраха на митинг срещу независимостта на Косово. След като той свърши, разгневени млади хора преобърнаха две будки на охранителите на американското посолство и чупиха вратите и прозорците на сградата с метални прътове. Няколко от протестиращите успяха да проникнат в сградата и запалиха първия и втория етаж. Там не е имало служители на посолството. Сръбската полиция се справи с протестиращите и огради с кордон сградата на мисията.
Разгневената тълпа свали и запали турския национален флаг пред зданието на мисията, след което постави на негово място сръбския. Прозорците на посолството на Босна и Херцеговина бяха разбити. Пред посолството на Канaда бе запален автомобил, съобщиха агенциите. Хулигани разбиха будка пред британското посолство. В няколко района на Белград избухнаха сблъсъци между полицията и младежи, които са замеряли пазителите на реда с камъни. Протестиращи нападнаха автобуси, потрошиха и ограбиха магазини. Полицията използва сълзотворен газ срещу нарушителите на реда. Срещу демонстрантите излязоха, освен жандармерията, и специални части за борба с тероризма с джипове „Хамър”. Сръбският президент Борис Тадич призова за мирен протест. След 22,30 ч. обстановката в Белград започна да се успокоява.
САЩ са възмутени от нападението срещу американското посолство и ще поискат Съвета за сигурност на ООН да го осъди, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Залмай Халилзад, цитиран от световните агенции, предаде БТА.
Протестът в 18 часа, на който се събраха по различни оценки няколко стотин хиляди сърби, започна с изпълнение на сръбския химн "Боже правде" и нищо не подсказваше за драматичните събития по нататък. Шествието мина под мотото „Косово е Сърбия”, съобщи "Фокус". От трибуната пред републиканския парламент обръщение направиха сръбският премиер Воислав Кощуница, зам.-председателят на най-голямата партия в Сърбия - Сръбската радикална партия Томислав Николич, премиерът на Република Сръбска Милорад Додик, баскетболистът Деян Бодирога, режисьорът Емир Кустурица и др.
Кощуница каза, че няма сила, няма заплаха, няма наказание, което да накара сърбина да каже друго освен това, че Косово е Сърбия. “Ние като държава, граждани и нация няма да се отречем от Косово”, посочи сръбският премиер и допълни, че “докато сърбите са живи няма да забравят своите братя в Косово”.
Сърбин, който носи сръбско име и православна вяра, да не се примирява, се обърна Емир Костурица към присъстващите. Клинтъновата администрация бомбардира Белград и Косово, припомни Костурица и каза, че тогава са загинали стотици сърби.
След митинга пред републиканския парламент, участниците се насочиха към храма “Св. Сава”, където бе отслужен молебен за спасението на сръбския народ в Косово и Метохия.
Няколкото десетки бивши служители в правосъдната система в Косовска Митровица се събраха по-рано пред сградата на Окръжния и Общинския съд в северната част на града сутринта. Техни представители се договориха с командващия полицията на ЮНМИК за Косовско-Митровачкия окръг засега албанците да не влизат в съда, но и сърбите да не влизат там.
Хиляди босненски сърби, предимно младежи, протестираха в Баня Лука – столица на сръбската общност в Босна и Херцеговина, срещу независимостта на Косово, предаде АФП.
Сформирането на сили за сигурност, които да позволят на Косово да се защитава, бе тема в редa на срещата между министрите на отбраната от ЕС в Словения, съобщи германският военен министър Фран-Йозеф Юнг пред журналисти, цитиран от АФП. „Искаме да създадем корпус, на който да бъде възложената отбраната на Косово, искаме да изградим силите за сигурност на Косово, така че да поддържа своята сигурност“, посочи Юнг при откриването на двудневната неофициална среща в Бърдо при Краню, близо до столицата Любляна. Според него последните инциденти при граничните пунктове със Сърбия показват, че само един полицейски контингент не е достатъчен и че КФОР е силата, която е гарант за сигурността на Косово.
50-годишният Драган от Ягодина, Сърбия, се е самоубил защото не може да понесе провъзгласяването на независимостта на Косово, стана ясно междувременно. В предсмъртното си писмо мъжът помолил семейството си да не го обвинява. Пише още, че го боли, защото имотът му е останал в южната сръбска област.
Вижте снимки от подпаленото посолство