Австрийското правителство се готви да прокара закон, според който бежанците по-трудно ще получават гражданство, предадоха Ройтерс и Франс прес. Мерките в одобрения днес от правителството законопроект предвиждат конфискуване на парите в наличност на кандидатите за убежище за покриване на разходите по престоя им и дори конфискуване на мобилния им телефон, за да се установи откъде са, какъв е бил маршрутът им и която е първата страна от Европейския съюз, в която са влезли.

"Съвсем преднамерено си поставихме за цел да се борим срещу незаконната миграция, както и със злоупотребите с предоставянето на убежище", заяви на пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц след седмичното заседание на кабинета.

Текстът, представен на министерския съвет от управляващата дясна коалиция, е критикуван от опозицията и правозащитни организации, които ги обявиха за незаконни или прекалени.

Някои от мерките са сходни с тези, които приеха други европейски страни - през 2016 г. Дания въведе конфискуване на ценности от бежанците, за да се платят разходите по престоя им. Австрия ще иззема от бежанците пари в брой само до 840 евро, както е в съседните Германия и Швейцария.

Законопроектът, който трябва да бъде гласуван в парламента до лятото, предвижда бежанците да чакат за гражданство 10 години вместо 6, както е сега. Той предвижда също хора, получили убежище, но осъдени от австрийските власти и излежали присъдата си, да влизат незабавно в центрове за задържане, за да бъдат екпулсирани. Бежанците ще губят правото на пребиваване в Австрия, ако пътуват до родината си "на почивка".

Правителството предвижда също да намали социалните помощи за бежанците.
Дебатите за имиграцията и интеграцията бяха в центъра на предизборната кампания миналата есен. В резултат на бежанския наплив през 2015-2016 г. в страната с 8,7 милиона жители бяха подадени над 150 000 молби за убежище, което се равнява на близо 2 процента от населението й.

Много от пристигащите мигранти бягаха от войни и бедност в Близкия изток и Африка, но след първоначалното съчувствие дойде безпокойството от нарастването на числеността им.

Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Себастиан Курц, която спечели изборите и се съюзи с крайнодясната Партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, обяви в коалиционната програма намерения за по-строго законодателство.

Организацията "Амнести интернешънъл" осъди австрийския законопроект, който според нея засилва разделенията в обществото.