Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Мдуро побърза да отговори: речта на Тръмп беше в нацистки стил. ЕС на свой ред предупреди, че има опасност от военно решение за Венецуела.

Какво каза Тръмп в реч като от предизборна кампания

В реч, която произнесе в Маями, в южния щат Флорида, пред аплодиращо го множество, състоящо се предимно от венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуаидо. В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.

Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят Мадуро, "няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване". "Ще загубите всичко", предупреди той.

Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната Хуан Гуаидо и други опозиционни лидери.

Каква ще е реакцията на военните

По-рано този месец представител на Белия дом каза пред Ройтерс, че Съединените щати комуникират директно с венецуелски военни и ги призовават да изоставят Мадуро. Сътрудници на Тръмп прогнозираха открито нови дезертьорства в редиците на венецуелските въоръжени сили.

Досега обаче малко венецуелски офицери се обърнаха срещу Мадуро, отбелязва Ройтерс. Източник във Вашингтон, близък до венецуелската опозиция, изрази съмнение, че администрацията на Тръмп е направила достатъчно, за да насърчи по-масов бунт в редиците на венецуелската армия.

Има подозрения, че много офицери във Венецуела извличат облаги от корупция и наркотрафик.

Умира ли социализмът в региона

Президентът на САЩ използва речта си, за да осъди категорично социализма, който според него умира в цялото Западно полукълбо. Тръмп нарече Мадуро "марионетка" на комунистическа Куба.

Тръмп иска да увеличи подкрепата си сред гласоподавателите във Флорида от латиноамерикански произход, насочил поглед към кампанията си за преизбиране. Очаква се на президентските избори през 2020 г. южният щат отново да има ключова роля, отбелязва Ройтерс.

Социализмът във Венецуела умира, а "свободата и демокрацията се възраждат", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Ние сме тук, за да обявим, че настъпва нов ден в Латинска Америка. . . Във Венецуела и в цялото Западно (полукълбо) умира социализмът и се възраждат свободата, благоденствието и демокрацията", прокламира Тръмп. Той добави, че "венецуелският народ иска свобода и демокрация и Съединените щати са на негова страна".

САЩ "се молят за това народът на Венецуела да се освободи възможно най-бързо", каза преди своя съпруг първата дама Мелания Тръмп, цитирана от ТАСС. Тя увери, че венецуелците са на прага да си върнат свободата.

Гуаидо също се обърна към аудиторията в предварително записано видеообръщение, предаде Асошиейтед прес.

Той благодари на президента на САЩ и на щата Флорида за подкрепата. "Днес има дебати между демокрацията и диктатурата - между живота и смъртта. Днес тази борба е екзистенциална", каза Гуаидо на испански език.

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в Туитър: "Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! ДАЙТЕ СВОБОДА НА ВАШИЯ НАРОД! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела!"

Какво отговори Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на американския си колега Доналд Тръмп за неговото отстраняване от власт, предаде Асошиейтед прес.

В изявление, излъчено по държавната телевизия на Венецуела, Мадуро каза, че речта, която Тръмп произнесе в Маями пред венецуелски имигранти, е била "почти в нацистки стил".

Венецуелският президент разкритикува остро американския си колега за призивите му към военните да подкрепят признатия от САЩ за президент на страната опозиционен лидер Хуан Гуаидо.

"Кой е командващият на въоръжените сили (на Венецуела), Доналд Тръмп от Маями?", попита Мадуро. Той обвини САЩ, че "си мислят, че са собствениците на (Венецуела)".

Във Венецуела утре ще пристигнат 300 тона лекарства хуманитарна помощ от Русия, обяви Мадуро, цитиран от ТАСС. Агенцията отбелязва, че миналата седмица във Венецуела са били докарани над 60 контейнера с 933 тона медикаменти от чужбина. Значителна част от тези лекарства са били изпратени от Китай, а също и от Куба.

Мадуро заяви още, че е необходимо Венецуела да произвежда сама оръжия. От 2006 г., на фона на влошаването на отношенията със САЩ, Русия стана най-големият доставчик на оръжие за Венецуела, отбелязва ТАСС.

Мадуро призова венецуелските учени да осигурят независимост на страната от американските технологии.

Европейският съюз предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела и подчерта, че ще продължи участието си в международни инициативи в опит да се намери мирно решение на кризата в тази страна, предаде Франс прес.

"Категорично изключваме всякаква подкрепа или приемане от ЕС на военна ескалация във Венецуела", заяви върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Какво каза Куба на света

Куба се обяви срещу каквато и да било военна интервенция във Венецуела, предаде Франс прес.

Кубинският министър на външните работи Бруно Родригес събра целия дипломатически корпус в страната - общо 108 посланици и други ръководители на мисии - за да предаде посланието.

От името на правителството на Куба той отправи призив за мир и предотвратяване на военна намеса на САЩ във Венецуела.

Миналата седмица Куба съобщи за американско военно присъствие в Карибския регион с цел "агресия" срещу Венецуела, "маскирана като хуманитарна интервенция", припомня Франс прес. Агенцията отбелязва, че комунистическа Куба е най-близкият съюзник на социалистическото правителство във Венецуела.

От началото на този век Венецуела доставя на Куба петрол на преференциални цени, както и икономическа помощ. Загубата на венецуелския петрол би отслабило още повече кубинската икономика, отбелязва Франс прес.

Куба на свой ред е изпратила във Венецуела хиляди лекари, спортни треньори и военни съветници. Според експерти кубинци заемат висши офицерски постове във венецуелските въоръжени сили.